info@tamtraco.hu, ajanlat@mintaszallito.hu +36 70 613 7666, +36 70 636 8863

Amikor csak egy van belőle: az egészségügyi minta szállítása

 

Egy-egy egészségügyi minta (mint például őssejt, bioptátum, mélyfagyasztott sperma vagy embrió) levételekor nem kis kihívás elé állítja a beteget, a kezelésben részt vevőt, hogy miként juttassa el azt abba az intézménybe, ahol a vizsgálat, a beavatkozás vagy éppen a tárolás történik. Számos tényezőt kell mérlegelni, pl. kell-e hűteni, fagyasztani, mennyire gyorsan kell odaérnie, milyen speciális edény szükséges a szállításhoz stb. Ezek összegzésekor a legtöbben belátják: érdemes szakemberre bízni a szállítást, hiszen egy „hétköznapi” ember nincs felkészülve erre a feladatra.

 

Mik azok az egészségügyi minták?

Ide tartoznak az őssejtek, a diagnosztikai minták, a mélyfagyasztott ivarminták és a herebioptátum, valamint a mélyfagyasztott embrió is. Az őssejteket a legtöbb esetben a szülések alkalmával levett köldökzsinórvérből nyerik ki, majd speciális edényben, -190 °C körüli hőmérsékleten mélyfagyasztva tárolják. Vannak olyan egészségügyi beavatkozások, eljárások, amelyeket csak néhány városban tudnak elvégezni, ám ahhoz, hogy levegyék a vizsgálathoz szükséges mintát, pénzt és időt spórolva nem kell feltétlenül az intézménybe utaznia a betegnek. Ám a mintát olyan állapotban, amely lehetővé teszi a feldolgozást, el kell juttatni a diagnosztikát végző helyre. A diagnosztikai mintától függ, hogy milyen hőmérsékletet, milyen speciális szállítóedényzetet igényel a szállítás. Egészségügyi minta a mélyfagyasztott ivarminta és a herebioptátum, amelyeket a nemzőképesség vagy vizsgálat céljából vesznek a férfiaktól. A saját minta mellett akár külföldi donorsperma vásárlása is szóba jöhet mesterséges megtermékenyítés céljából – ezek mind olyan esetek, amikor a tárolt vagy levett minták felhasználásához szükség lehet egy másik intézménybe való átszállításra. Csakúgy, mint a mélyfagyasztott embriónál, amikor a lombikprogramban a későbbi felhasználás érdekében fagyasztják le (és tárolják akár évekig) az életkezdeményeket. A program közben felmerülhet annak az igénye, hogy a korábban lefagyasztott embriókat egy másik intézményben használják fel.

 

 

Vigyázat, kincset szállítunk!

A legtöbb esetben az egészségügyi minta egy-két kémcsőben elférne. Gondolhatnánk, hogy a világ legegyszerűbb dolga zsebre vágni, beülni a kocsiba és elvinni abba az intézménybe, laborba, ahol megtörténik a további feldolgozása. Mivel általában a mintából ez az egy van, és nem is mindig pótolható (vagy csak jelentős költség és idő árán), úgy kell kezelni, mint a kincset. Tehát óvni kell attól, hogy tönkremenjen. Ezért biztosítani kell azokat a speciális körülményeket, amelyek lehetővé teszik a minőségromlás nélküli szállítást. Azért, lássuk be, erre nincs mindenki felkészülve.

A mélyfagyasztott minták ugyanis igen érzékenyek a hőmérsékletváltozásra, de a megfelelő protokoll betartásával biztonságosan szállíthatók. A mintaszállítás komplex feladat, a különféle szállítási módok és a szállítási hőmérséklet biztosítása, nyomon követése összetett, emellett szükség van speciális edényekre és azok szakértő kezelésére is. A nagy távolságok áthidalásával és az időtényező figyelembe vételével kell megszervezni a diagnosztikai minták szállítását, ami szintén jelentős rutint és rugalmasságot kíván. A minták biztonságos célba juttatásához jó, ha helyismerettel is rendelkezik a szállító, a TamTraCo-nál eddig nem egy esetben úgy sikerült a megfelelő helyre, az adott időre leszállítani az egészségügyi mintát, hogy tudtuk, kit kell keresnünk, ismertük a járást, a szokásokat, így biztonsággal eligazodtunk az „útvesztőkben”.

 

A nyugalom mindennél többet ér

A TamTraCo eddig több mint 10 000 minta szállítását végezte sikeresen az elmúlt években. Az országot teljes egészében lefedő gyűjtőjárataink révén hazánk valamennyi kórházával, illetve nagyobb egészségügyi intézményével napi kapcsolatban vagyunk, így a szállítási folyamatba rugalmasan beilleszthető valamennyi mintaszállításra vonatkozó igény. Magyarország piacvezető őssejtszállítójaként szerződött partnereinknek OTH engedéllyel, a szállított anyagra is kiterjedő csomag- és felelősségbiztosítással, képzett személyzettel, profi logisztikával, a megbízó igényeire szabott webes alkalmazással állunk rendelkezésére. Még ki sem kell lépnie otthonából megbízónknak, mind az adminisztráció, mind a nyomonkövetés, de a fizetés is kényelmesen megoldható interneten keresztül. Mindezt úgy, hogy a szállított anyagot a legnagyobb biztonságban tudhatja.

Tamás Imre