info@tamtraco.hu, ajanlat@mintaszallito.hu +36 70 613 7666, +36 70 636 8863

A fagyasztott embrió beültetésének sikeressége

 

Rengeteget fejlődött az elmúlt évtizedekben a lombikbébi program, korszerűbbé váltak mind az alkalmazott műszerek, mind az eljárás vagy a kezelések során felhasznált anyagok. A technológiai fejlődésnek köszönhetően egyre jobb minőségűek a fagyasztott embriók, amelyeket felolvasztás után beültetnek az anyaméhbe. A lombikos kezelések hatására létrejövő várandósság azután ugyanúgy zajlik, mint a természetes úton történ fogantatás esetén, a kihordás és a szülés sem tér el a megszokott folyamattól. Azt azonban, hogy milyen sikerrel következik be fagyasztott embrió beültetése után várandósság, több tényező is befolyásolja.

 

Fagyasztott embriók életre keltése, beültetése

A lombikprogramokban alkalmazott hormonális kezelések hatására akár 10-15 tüsző és bennük majdnem ugyanennyi petesejt is megérhet. A petesejteket mesterséges körülmények között spermiumokkal megtermékenyítik, majd néhány nap alatt embriókká fejlődnek. Azokat az embriókat, amelyeket nem ültetnek be rögtön az anyaméhbe, lefagyasztják, és felhasználásig -196 °C-on folyékony nitrogénben tárolják. Mielőtt felolvasztanák és beültetnék őket, szükség van a befogadó közeg, azaz az anya méhének előkészítésére, ehhez pedig speciális kezelést végeznek. Műszerekkel, ultrahanggal és vérvizsgálatokkal figyelik az anya szervezetének állapotát, és a legoptimálisabb időpontban a fagyasztásból felengedett embriókat egy speciális katéter segítségével visszaültetik az méhbe. A fagyasztott embriók életre keltése több órát vesz igénybe. Felengedés után az embriók egy speciális tápoldatba kerülnek, ekkor megállapítják az életképességüket és csak a kifogástalan minőségű embriókat használják fel.

 

Életkor, embriószám, szakértelem és szerencse

Európában jelenleg 25-35%, az USA-ban pedig 35-45%-ra tehető a lombikprogram után bekövetkezett sikeres várandósságok aránya. Azt, hogy a mesterséges megtermékenyítés következtében egészséges kisbaba foganjon, több tényező is befolyásolja. A kiolvasztás folyamata során például károsodhatnak az embriók, akár el is veszíthetik életképességüket, így ezeket már csak korlátozottan használhatják vagy egyáltalán nem tudják beültetni az anya méhébe. A következő döntési helyzet akkor áll elő, amikor meg kell határozni, hogy hány embriót ültessenek be. Hazánkban törvény szabályozza a maximális számukat, egy ciklusban legfeljebb három, indokolt estben négy embrió helyezhető vissza. (A magyar törvények szerint lehetőség van a várandósság korai szakaszában a létrejött többes ikerterhességeknél a magzatszám csökkentésére, redukciójára). Ezek mellett a beavatkozás sikerességét jelentősen befolyásolja az anya életkora is. 40 év felett az embriótranszferek kb. 10%-a fejeződik be várandóssággal, 43 év fölött ez az arány 5% alatt van. Az ebben az életkorban megvalósult terhességeknél fokozottan fennáll a magzat genetikai károsodásának lehetősége, illetve gyakrabban fordulnak elő szülési szövődmények.

 

 

A fagyasztott jobb?

Egy Angliában végzett kutatás szerint egészségesebben születnek a lefagyasztott embriókból fejlődő kisbabák. Ennek az lehet az egyik oka, hogy a fagyasztott embriók több időt töltenek az anyaméhben, és nagyobb súllyal jönnek világra. A jelenség magyarázata a szakemberek szerint abban áll, hogy a fagyasztott embriók beültetése előtt nem stimulálják a méhet, mint a friss beültetések esetében. Mára már hatalmas fejlődésen ment keresztül az embrió előkészítése-tenyésztése-fagyasztása folyamat. Olyan technológiai módszerek léteznek, amelyeknél az embrió túlélési esélye megközelíti a 100%-ot, így a fagyasztott embriók felhasználásával létrejött várandósságok aránya jobb, mint a frisseké. Ugyan hazánkban még nem, de a világ más területein már arra is képesek, hogy speciális módszerek alkalmazásával kiszűrjék a genetikailag nem megfelelő embriókat.

Tamás Imre