info@tamtraco.hu, ajanlat@mintaszallito.hu +36 70 613 7666, +36 70 636 8863

Szárazjeges szállítás

 

Az egyes egészségügyi minták szállítása eltérő körülményeket, így más-más hőmérsékletet követel meg. A TamTraCo szállításainak jelentős részét a mélyfagyasztott biológiai minták transzportja teszi ki, folyékony nitrogén gőzében, -196 °C-on utaztatjuk pl. a mélyfagyasztva tárolt embriót, spermát, herebioptátumot. Vannak olyan minták, amelyeket testhőmérsékleten tartva, a lehető legrövidebb idő alatt kell célba juttatnunk (pl. herebioptátum), más küldemények, pl. a különféle emberi és állati minták, szövetek, vagy kutatási célú vizsgálatokra szánt minták számára pedig a szárazjeges közeg, azaz a -80 °C a legideálisabb. Minden esetben fontos, hogy betartsuk a vonatkozó előírásokat, követelményeket, szabályokat, mert csak ezzel a maximális odafigyeléssel teljesíthető kifogástalanul a szolgáltatás.

 

Mi is az a szárazjég?

A szárazjég -78,5 °C-os szilárd halmazállapotú szén-dioxid gáz, amelynek nincs víztartalma. Nehezebb a levegőnél és háromszor jobban hűt a vízből készült jégnél. Jellemzője, hogy ha felmelegszik, szublimál, tehát olvadás nélkül alakul át közvetlenül gázzá. Számos előnyös tulajdonsága miatt gyakran használják különböző anyagok, áruk szállításánál, hiszen akár 5 napon keresztül is képes -20 °C alatt tartani a küldeményt. A szárazjeget folyékony CO2-ből állítják ellő, 1 kg szárazjéghez 2,5 kg szén-dioxidot használnak fel. A szén-dioxidot 5,1 bar nyomáson cseppfolyósítják, és így, folyékony halmazállapotban tárolják. Felhasználáskor annyira lehűti a cseppfolyós szén-dioxid hirtelen nyomáscsökkenésekor létrejövő szublimáció miatti gyors párolgás, hogy megfagy az anyag és finom porhó képződik. Ezt préselik össze, amiből szárazjég keletkezik. A szárazjég hasonlít a vízből keletkező jéghez, ám a tulajdonságaik több téren is eltérnek egymástól.

 

Szállítás szárazjéggel

A szárazjeges szállításnál mindenképpen szem előtt kell tartania néhány fontos szabályt annak, aki ezzel az anyaggal kerül kapcsolatba: mivel -78,5 °C a hőmérséklete, a bőrrel érintkezve égési sérülést okozhat, ezért csak kesztyűben szabad hozzányúlni. A szublimáció miatt szén-dioxid szabadul fel, ezért nem szabad zárt térben használni a szárazjeget. Mint ahogy a fel nem használt szárazjeget is tilos csatornába, konyhai lefolyóba vagy mosdóba dobni. Természetesen a TamTraCo-nál minden, a szárazjeges szállításra vonatkozó előírást, szabályt betartunk, erre vonatkozóan meghatározott rendszerességgel a humánminta-szállítással kapcsolatos ismereteket és az aktuális jogszabályi előírásokat ismertető speciális képzésen vesznek részt a munkatársaink. Mint ahogy a szállítóedényekkel szembeni elvárásokat is maximálisan teljesítjük, így például a gyógyászati vagy biológiai mintákat a szigorú előírásoknak megfelelően kettős falú, szigetelt tartályban szállítjuk úgy, hogy a szállítás alatt álló helyzetben maradjanak. Arra is figyelmet fordítunk, hogy a szállítás közben esetlegesen bekövetkező közlekedési baleset vagy vis maior-helyzet esetére komoly, így a cégünk által szállított árura is kiterjedő több millió forint fedezetű felelősségbiztosítással rendelkezzünk.

 

 

Mi a menete a szárazjeges mintaszállításnak?

Több mint tízezer humánegészségügyi minta szállításával a hátunk mögött kellő tapasztalatot szereztünk abban, hogy miként, milyen útvonalon tudjuk a lehető legrövidebb idő alatt eljuttatni épségben a diagnosztikai mintát a levétel helyéről a vizsgálat, a tárolás helyszínére. A telefonos vagy az e-mailes kapcsolatfelvételt követően tájékoztatjuk ügyfeleinket a szállítással kapcsolatos tudnivalókról és a szállítás menetéről, illetve ekkor adunk árajánlatot a szolgáltatásunkra. A megbízási szerződés megkötése után következő feladatok már minket érintenek: beszerezzük a fogadó intézménytől a befogadó nyilatkozatot, és egyeztetünk a minta levételéről a beavatkozást végrehajtó, valamint a mintát kiadó intézménnyel. A következő fázis maga a szállítás, aminek részleteiről folyamatosan tájékoztatjuk megbízóinkat, hogy nyomon tudják követni a minta útját. Sikeres szállítás esetén már csak a számla kiállítása és kiegyenlítése van hátra. Az elmúlt években kitűnő kapcsolatrendszert építettünk a különböző egészségügyi intézetek munkatársaival, ez lényegesen leegyszerűsíti és gördülékennyé teszi munkánkat. A jövőben is annak az állításnak kívánunk megfelelni, ahogy ügyfeleink többsége említi a TamTraCo-t: megbízható és teljesen korrekt cég.

Tamás Imre