info@tamtraco.hu, ajanlat@mintaszallito.hu +36 70 613 7666, +36 70 636 8863

A fagyasztott embrió beültetésének menete

 

Fagyasztott embriót általában akkor ültetnek be a leendő anya méhébe, amikor már túlvannak egy vagy több korábbi próbálkozáson. Ugyanis a legelső alkalommal a frissen leszívott és megtermékenyített embriót használják fel a mesterséges megtermékenyítés során, a „felesleget” pedig lefagyasztják. Ha nem jár sikerrel az első beültetés, akkor a korábban lefagyasztott „fagyibabákat” kiolvasztják, így ők kapnak esélyt az életre. A fagyasztott embriók beültetését meghatározott szakmai protokoll szerint végzik hazánkban.

 

Fagyasztott embriók

Van, hogy a hormonális kezelések következtében egy lombikbébi eljárás során akár 10-15 tüsző és bennük majdnem ugyanennyi petesejt érik. Ezeket a petesejteket aztán mesterséges körülmények között megtermékenyítik spermiumokkal, amelyekből néhány nap alatt embriók fejlődnek. Amikor az embriók elérik a megfelelő fejlődési állapotot, kiválasztják közülük a legszebb 2-3 db-ot, amelyeket beültetnek az anyaméhbe. A vissza nem ültetett embriókat egy rendkívül bonyolult eljárás keretében lefagyasztják, és addig tárolják -196 °C-on folyékony nitrogénben, amíg szükség nem lesz rájuk. Ez akár több év is lehet. (Van olyan embrió, amelyet 25 évvel ezelőtt fagyasztottak le és a közelmúltban „lehelték” életre. Egészséges kisbaba született belőle.)

 

A leendő anya előkészítése

Ahhoz, hogy a fagyasztás után újjáélesztett embrió esélyt kapjon az életre, szükség van a befogadó közeg, azaz az anya méhének előkészítésére. Ehhez egy speciális kezelést végeznek, amelynek során a női ciklusban felkészítik a méhet, a méhnyálkahártyát és a szervezet sárgatest-termelését az embriók befogadására. A beavatkozások jelentős részét ma már tabletták segítségével valósítják meg és a kezelés csak néhány napig tart. Műszerekkel, ultrahanggal és vérvizsgálatokkal figyelik a szervezet állapotát, és amikor a legoptimálisabb a helyzet, a fagyasztásból felengedett embriókat egy speciális katéter segítségével visszaültetik az anya méhébe. A beavatkozás teljesen fájdalommentes, még altatást sem igényel.

 

 

A fagyasztott embriók életre keltése

A megtermékenyült petesejteket általában a négysejtes stádiumtól a blasztociszta (a megtermékenyített petesejtek öt-hatnapos fejlődési állapota) stádiumig bezárólag fagyasztják le. A fagyasztási eljárásban különös figyelmet fordítanak arra, hogy megóvják őket a jégkristályok képződésétől. Maga az eljárás egy számítógép által vezérelt automatikus folyamat, amely több órát vesz igénybe. Folyékony nitrogénnel töltött tartályokban történik az akár évekig, évtizedekig tartó tárolás. A fagyasztásból való felengedés ugyanezzel az eljárással zajlik, ami után az embriók egy speciális tápoldatba kerülnek. Itt az embriológusok megállapítják az életképességüket. A folyamat során az embriók károsodhatnak, így akár el is veszíthetik életképességüket. Ezeket az embriókat már nem tudják beültetni az anya méhébe.

 

Csak a megfelelő idő a megfelelő

Az esetek jelentős részében nem abban az intézményben ültetik be az embriót, ahol kifejlődött. Ahhoz azonban, hogy a tárolt mélyfagyasztott embriók a megfelelő időben és állapotban eljussanak a beültetés helyére, gondoskodni kell a szállításukról. Ez általában a szülőpár feladata. A szállítást érdemes olyan szolgáltatóra, szakemberre bízni, aki megfelelő szakértelemmel és tapasztalattal, a szállításra alkalmas speciális edénnyel, a feladatra kidolgozott protokollal és kiváló referenciákkal rendelkezik. Akár a TamTraCo.

Tamás Imre