info@tamtraco.hu, ajanlat@mintaszallito.hu +36 70 613 7666, +36 70 636 8863

Ki és hogyan lehet petesejtdonor?

 

A terméketlenséggel küzdő pároknál számos ok állhat a gyermektelenség hátterében. Ebből az egyik az, amikor a leendő anyának egyáltalán nem vagy nem megfelelő számban, minőségben fejlődik petesejtje, így hiába próbálkoznak mesterséges megtermékenyítéssel, sikertelen lesz annak a kimenetele. Lehetőség van azonban arra, hogy más nő adományozzon petesejtet a gyermekre vágyó pár számára, azonban ebben az esetben számos feltételnek kell teljesülnie.

 

Ki lehet donor? – törvényi szabályozás

Magyarországon az 1997. évi CLIV. törvény IX. fejezet 170-182. §-a rendelkezik a petesejtdonációról, előírva a donor anonimitását. Ezt módosította a 2005. évi CLXXXI. törvény, amely már lehetővé teszi családtagok és közeli hozzátartozók számára, hogy felajánlják petesejtjüket az általuk meghatározott nő számára. Erről mindkét félnek írásos nyilatkozatot kell adnia. Petesejtdonor csak nagykorú, de 35 évnél fiatalabb egészséges nő lehet, akinek már legalább egy gyermeke van. Ha anonim módon adományoz petesejtet, akkor soha nem ismerhetik meg őt a felhasználók, ám a külső kinézetéről, a foglalkozásáról vagy az iskolai végzettségéről, netán a gyermekei számáról kaphatnak információt a befogadók. Amikor konkrét személy számára történik az adományozás, akkor fontos, hogy az adományozó közeli hozzátartozó, oldalági rokon, illetve testvér házastársa legyen, de a házastárs közeli hozzátartozója is lehet, kivéve az egyenes ági rokont és a testvért. A férj testvérének házastársa vagy élettársa is adományozhat petesejtet rokona számára. Az ivarsejtek adományozásáért hazánkban tilos pénzt kérni, illetve elfogadni.

 

 

Az adományozás folyamata

Amikor mind a petesejtdonor, mind a befogadó személye tisztázott, több „állomás” érintésével zajlik az adományozás folyamata. Számos vizsgálatot végeznek mind a donoron, mind a befogadón. Vizsgálják például, hogy az adományozónak vannak-e genetikai rendellenességei, milyenek a laboratóriumi eredményei, egészséges-e (különös tekintettel a petefészkére). A befogadónál és a partnerénél is elvégzik a nemi szervek vizsgálatát, hiszen a megtermékenyítés sikere érdekében az is roppant fontos, hogy a leendő apa spermiumai egészségesek legyenek. Ha minden rendben van, gyógyszerekkel stimulálják a donor peteérését és amikor kellő számú érett petesejt fejlődik ki, egy rövid altatásos műtéttel leszívják azokat. Közben a leendő anya szervezetét is hormonokkal készítik fel a befogadásra, majd a megfelelő idő eljövetelekor a leendő apa hímivarsejtjével megtermékenyített petesejtet beültetik a méhébe. A felesleges embriókat későbbi felhasználásra lefagyasztják.

A beültetést követő 12-14. napon terhességi teszttel, később ultrahanggal is megállapítható a beavatkozás sikere, azaz a várandósság.

Tamás Imre