info@tamtraco.hu, ajanlat@mintaszallito.hu +36 70 613 7666, +36 70 636 8863

Mikor van lehetőség a köldökzsinórvér levételére?

 

Talán ma már egy olyan gyermeket vállaló pár sincs, aki ne gondolkodott volna el azon, hogy a baba születésekor leveteti a köldökzsinór vérét. Ez az őssejtekben értékes anyag ugyanis – a megfelelő tárolásnak köszönhetően – a tudomány jelenlegi állása szerint akár életet is menthet. A köldökzsinórban és a placentában található köldökzsinórvér gazdag vérképző őssejtekben, amelyeket kivonnak és megfelelő körülmények között (fagyasztva) tárolnak felhasználásig.

 

Mire jó a köldökzsinórvér?

Az újszülöttektől nyert köldökzsinórvérben található őssejtek – mivel sokkal fiatalabbak – jelentősen nagyobb szaporodóképességgel rendelkeznek, mint a felnőtt donoroktól gyűjtött őssejtek. A csontvelői őssejtekkel megegyező módon transzplantálhatók a vérképző- és immunrendszer működésének helyreállítására. Amellett, hogy ebben a roppant értékes anyagban igen magas számban találhatók a különböző vérsejttípusokat létrehozó vérképző őssejtek, az elsődlegesen porc-, csont-, zsírszövet képződése irányában elkötelezett őssejteket is tartalmaz. A köldökzsinórvér a saját őssejtek visszaültetését végző autológ transzplantációhoz, illetve az idegen donortól vagy családtagtól származó őssejtek beültetését végző allogén transzplantációhoz is felhasználható.

 

Hogyan történik a köldökzsinórvér levétele?

A köldökzsinórvér levétele önmagában egy egyszerű és gyors eljárás, azonban kellő előkészületet igényel, mint ahogy a levett vér tárolásra való elszállításáról is már a szülés előtt gondoskodni kell. A vér levételére a köldökzsinór átvágása után kerülhet sor, a megbízást a szülésnél jelen lévő orvos vagy szülésznő teljesíti, előzetes megállapodás alapján. A kisbaba világra jötte után a köldökzsinórban pulzáló, ill. a placentában pangó vért egy egyszerű és biztonságos módszerrel gyűjtik be. Ez sem az anya, sem az újszülött számára nem jelent veszélyt. Miután átvágták a köldökzsinórt, egy tű segítségével veszik le a még pulzáló vért egy speciális vérvételi szettbe. Maga az eljárás csupán néhány percig tart. Azt azonban érdemes tudni, hogy minden esetben a szülésnél jelen lévő orvos hozza meg a döntést a vér levételéről, mérlegelve azt, hogy az anya és gyermeke egészsége mindennél fontosabb.

 

 

Szállítás, tárolás

A köldökzsinórvér tárolásának és későbbi felhasználásának alapvető feltétele, hogy szakszerű feldolgozáson essen át. A levett mintának mielőbb el kell jutnia a fagyasztást és a tárolást végző laboratóriumba, ahol kinyerik az értékes őssejteket a vérből, majd speciális zsákokban lefagyasztják, hogy folyékony nitrogénben tárolják felhasználásig. Ahhoz, hogy a folyamat gördülékenyen zajlódjon, már a szülés előtt meg kell találni azt a szolgáltató partnert, aki rögtön a mintavétel után, a levett vér sérülése nélkül eljuttatja azt a rendeltetési helyére. A köldökzsinórvér „B” kategóriás biológiai anyag, ezért kizárólag olyan cég végezheti a szállítását, amely rendelkezik az ide tartozó engedélyekkel és megfelel a veszélyes áruk szállítására vonatkozó nemzetközi szabályozás előírásainak. A levett köldökzsinórvért szobahőn, mintatároló dobozban kell szállítani és a levételt követő 36 órán belül a feldolgozó laborba kell juttatni. Szakszerű tárolással a köldökzsinórvér-minták őssejtjei akár évtizedekig is megőrzik életképességüket.

Tamás Imre