info@tamtraco.hu, ajanlat@mintaszallito.hu +36 70 613 7666, +36 70 636 8863

Mellékvesekéreg-daganat

 

Évente több mint 70 ezer új daganatos betegséget regisztrálnak Magyarországon, a statisztikai adatokból kiderül, hogy minden negyedik ember halálát valamilyen rák okozza. Gyakori a mell-, a bőr-, a tüdő-, a vastagbélrák, és igen ritkán fordul elő, így nincs az első tíz rákfajta között a mellékvesekéreg-rák, hiszen a rosszindulatú daganat csak egymillió ember közül egy-kettőnél diagnosztizálható. Ez a betegség 30 éves kor alatt a lakosság kevesebb mint 1%-ánál fordul elő, ám a 70 évesnél idősebbek körében ez az arány már 7%.

 

Mi a mellékvese feladata?

A mellékvese a vesék fölött található páros szerv, és két részből: a külső kéregből, valamint a belső velőből áll. A külső kéreg három egységre bontható: az egyik a férfi és a női nemi hormonokért felelős, a másik a só-vízháztartás fő hormonját termeli, a középső rétegben pedig a cukoranyagcserében szerepet játszó kortizol keletkezik. A mellékvesekéreg hormonjainak döntő szerepe van abban, hogy miként képes kezelni, illetve leküzdeni a nehéz fizikai és mentális megterheléseket a szervezetünk.

 

Milyen tünetek jelezhetik a mellékvesekéreg-daganatot?

Mivel a mellékvesekéreg hormonjai felelnek a szénhidrát-anyagcseréért, a só-vízháztartásért, emellett nemi hormonokat is termelnek, elsődlegesen ezekkel a rendszerekkel kapcsolatban felmerülő problémák esetén érdemes gyanakodni. A mellékvesekéreg-daganat hasi panaszokat, hormonzavart, fogyást okozhat. Tünet lehet a magas vérnyomás, a szapora pulzus, az izzadás, az izomfájdalom, esetleg a száraz bőr. A rák miatt a kortizol túltermelődése következtében kialakuló Cushing-szindróma is kifejlődhet. Emellett alma-típusú elhízás, izomfájdalom és csontritkulás, valamint a nőknél akár férfias szőrzet kialakulása is megfigyelhető.

 

 

Melyek a mellékvesekéreg-rák okai?

Leggyakrabban a tüdőrák áttéteként alakul ki az ilyen fajta rosszindulatú daganat. Az esetek mintegy 95%-ában véletlenszerűen fejlődik ki a betegség, de családi öröklődés is előfordulhat. Jobbára csak az egyik mellékvese érintett és csupán az esetek mintegy 10%-ában betegszik meg mindkét oldalon a mellékvese. A kivizsgálást hasi ultrahang, CT- és MRI-készülék segítségével végzik. Vért is vesznek, ezzel a hormonszintet ellenőrzik. Radiológiai vizsgálattal megállapítható, hogy rosszindulatú-e a daganat, ha igen, valószínűleg műtéttel távolítják el. A hasi ultrahang- és CT-vizsgálatnál nem ritkán fedezik fel a mellékvese jóindulatú daganatát, az ún. adenomát, amely viszonylag gyakori elváltozás.

 

A mellékvesekéreg-rák kezelése

A diagnózis felállítása után amennyiben lehetséges, a daganatot sebészi úton eltávolítják. Ezután jó eséllyel véglegesen meggyógyul a betegek többsége. Azonban ha a tumor rosszindulatú, többféle kezelést is meghatározhat az orvos. Amennyiben a mellékvesekéreg-daganat áttétet képez (például a májban, a tüdőben, a csontokban vagy a nyirokmirigyekben), a beteg valószínűleg kemoterápiás és sugárkezelést kap, de felmerülhet a hormonális hatásokat ellensúlyozó „antihormon” gyógyszeres terápia is. Érdemes komolyan foglalkozni a betegség gyanújával, mert ha időben észreveszik és kezelik, megelőzhető a súlyos szövődmények kialakulása és nagyobb a teljes gyógyulás esélye.

Tamás Imre