info@tamtraco.hu, ajanlat@mintaszallito.hu +36 70 613 7666, +36 70 636 8863

Egy új élet reményében: petesejt-beültetés

 

Egy új emberi élet kialakulásához két sejt, a petesejt és a hímivarsejt egyesülésére van szükség. A nő utolsó havi vérzésétől számított 14. napon a petefészekből a petevezetékbe lökődik ki az érett petesejt, itt termékenyíti meg egy hímivarsejt. A petesejt „bevételéért” kb. 30-40 millió hímivarsejt verseng, de csak egy lehet közülük a győztes (ikerterhességnél több). A petesejt a hímivarsejt számára megnyílik, magába fogadja azt, a két sejt násza után pedig útnak indul, hogy megfelelő helyet találjon a további növekedéshez. Ám nem minden esetben játszódik le a folyamat a „tankönyvek” szerint, előfordulhat, hogy az új élet létrejöttéhez külső segítségre van szükség.

 

Mesterséges megtermékenyítés

A gyermekre vágyó pároknál előforduló egyre gyakoribb meddőség megnövelte a mesterséges megtermékenyítések számát. Több eljárás is létezik a fogantatásra, de mindegyikben ugyanaz a kimenetel: a férfi és a női ivarsejt egyesítése. Ennek érdekében mind a leendő anyánál, mind a leendő apánál végezhetnek beavatkozást, attól függően, hogy mi okozza a terméketlenséget. Az egyik ok a nem megfelelő számú vagy minőségű petesejt, netán annak hiánya lehet.
A mesterséges megtermékenyítés első lépéseként gyógyszerekkel elősegítik a petesejtek számának növelését, így egyszerre több petesejt gyűjthető be és termékenyíthető meg mesterségesen. Ultrahangos vizsgálattal ellenőrzik a petefészkek működését, és amikor megfelelő érettségi állapotban vannak a petesejtek, leszívják őket. Következik a petesejtek megtermékenyítése: laboratóriumi körülmények között egyesítik a leendő apa hímivarsejtjeivel, majd néhány nap elteltével a megtermékenyült petesejtet visszaültetik a nő méhébe. Innentől kezdve a várandósság ugyanúgy zajlik, mintha természetesen fogant volna meg a baba.

 

 

Amikor a petesejt donortól érkezik

Előfordulhat, hogy az anyának nincs megfelelő számú vagy minőségű petesejtje, ekkor egy másik nő megtermékenyített petesejtjét is beültethetik a méhébe. Miután jogi és egészségügyi szempontból meghatározták a petesejtdonor személyét, a protokoll ugyanaz, mint a saját petesejtes beültetésnél. A sejtet adományozó nőnek számos kötelező szűrésen és vizsgálaton kell átesnie, majd gyógyszeres kezeléssel elősegítik a petesejtérést. A megfelelő érettség elérésekor leszívják a sejteket, amelyeket a leendő apa spermájával termékenyítenek meg. Közben hormonokkal a befogadó anya szervezetét is felkészítik a beültetésre, majd az embriók korától függően legfeljebb 3 életkezdeményt helyeznek be a méh üregébe. A fel nem használ embriókat – későbbi felhasználásra – lefagyasztják. A várandósság a beültetéstől számított 12-14. nap környékén állapítható meg.

 

Esélyek?

Minél több jó minőségű petesejtet sikerül leszívni a leendő anyától, annál nagyobb az esélye annak, hogy „jó minőségű” embriók fejlődnek ki. A beavatkozás eredményeként minimum 2-6 érett petesejt kinyerése kívánatos. A petesejtek számát a leendő anya kora, a petefészkek állapota, illetve a stimulációs protokoll típusa befolyásolja.

Tamás Imre