info@tamtraco.hu, ajanlat@mintaszallito.hu +36 70 613 7666, +36 70 636 8863

Köldökzsinórvér-szállítás: veszélyes anyagnak megfelelő körülmények

 

Egyre több (például a daganatos) betegség gyógyításában játszanak jelentős szerepet az őssejtek, világszerte eddig több mint 1,2 millió őssejtbeültetést végeztek már. Az őssejtek olyan érintetlen sejtek, amelyek különleges tulajdonságuknak köszönhetően képesek egyéb sejtekké átalakulni, ezért akár károsodott sejtek pótlására és transzplantációra is használhatók. Az őssejteket leggyakrabban a szülések alkalmával levett köldökzsinórvérből nyerik ki, ezért ma már egyre több szülővé váló pár kéri a köldökzsinórvér levételét és az abból kinyert őssejtek tárolását. A tárolás speciális edényben, mélyfagyasztva történik -190 °C körüli hőmérsékleten, így olyan mértékben lelassul a sejtek anyagcseréje, hogy szinte nem öregszenek.

 

Őssejtszállítás külön engedéllyel

A hazai öt őssejttárolással foglalkozó cég közül 3-nak dolgozik a TamTraCo, a Magyarországon levett köldökzsinórvér-minták mintegy 70%-át mi szállítjuk, így jelentős tapasztalatokkal rendelkezünk ezen a téren. Ahhoz, hogy valaki őssejtszállítást végezhessen, rendelkeznie kell az Országos Tisztiorvosi Hivatal által kiadott szállítói közreműködői engedéllyel. Ez teszi lehetővé a szállítások visszakövethetőségét. A köldökzsinórvér „B” kategóriás biológiai anyag, ezért az ADR, azaz a veszélyes áruk szállítására vonatkozó nemzetközi szabályozás alá tartozik. Ám mivel az őssejtgyűjtő szettek megfelelnek a P650-es csomagolási utasításnak, ezért ez mentesíti a szállítást végző cégeket az ADR egyéb szabályozásai alól, pl. nem szükséges, hogy a sofőrnek legyen ADR-igazolványa. Nem mentesíti viszont a szállításban részt vevőket az ADR előírásai alapján a kétévenkénti képzések alól, így ennek munkatársaink mindig maradéktalanul eleget is tesznek.

 

Speciális szállítási körülmények, validált edények

A levett köldökzsinórvért minden esetben a mintatároló dobozban, az ún. levételi szettben elhelyezett hűtőakkumulátorok tartják azon a hőfokon, amelyen a feldolgozásig lenniük kell. Maga a doboz elvégzi a temperálást, és nem engedi a mintát sem nagyon lehűlni, sem túlhevülni, ami rontaná a minőségét. A mintákat megfelelő szállítójárműben (nyáron klímás, télen fűtött autóban), szobahőn szállítjuk, így a speciális doboz megfelelő hőfokot képes biztosítani. Minden dobozban található egy, a folyamatos dokumentálást segítő hőmérsékletrögzítő logger, így visszakereshető, hogy a szállítást végző megfelelő hőfokot és körülményeket biztosított-e a mintának. A biztonságot szolgálja az is, hogy a kórházban egy matricával vagy zárószalaggal megjelölve lezárják a szállítódobozokat, így azokba a szállítás során senki sem nyúlhat bele. A levett köldökzsinórvért viszonylag gyorsan feldolgozzák, ezért általában a levételt követő 36 órán belül a feldolgozó laborba kell kerülniük.

 

 

Köldökvér-szállítás Európán belül, autóval, repülővel

Köldökvér-szállítást nemcsak a hazai őssejtbankok megbízásából végzünk, számos esetben hoztuk Magyarországra a külföldön szülő magyarok mintáit, amelyeket hazai őssejtbankban szeretnének tároltatni. Ebben az esetben a szülő család szerződik velünk, és a TamTraCo egy meghatározott díj ellenében külföldről is vállalja a minták Magyarországra való eljuttatását. Amikor a leendő szülők elindulnak a kórházba szülni, értesítenek bennünket és mi is azonnal indulunk a helyszínre. A szülés után pedig rögtön elszállítjuk tárolásra a levett köldökvért. A külföldön élő magyarok közül sokan azért döntenek a hazai őssejttárolás mellett, mert néhány év külföldi tartózkodás után hazatérnek, és a külföldinél jóval olcsóbb, ám jelentősen magasabb minőségű szolgáltatást nyújtó magyar őssejtbankokban szeretnék elhelyezni a mintáikat. „Handcarry” szolgáltatásunk esetén, ha a távolság úgy kívánja, akkor két sofőrrel megyünk a mintáért, hogy azt megállás nélkül, a lehető legrövidebb idő alatt eljuttassuk a magyar feldolgozó laborba.

 

Tamás Imre