info@tamtraco.hu, ajanlat@mintaszallito.hu +36 70 613 7666, +36 70 636 8863

Az egészségpénztárból is fizethető a mintaszállítás

 

Egy betegség, egy hosszan tartó kezeléssorozat, netán egészségügyi beavatkozások sora azon túl, hogy testileg-lelkileg megerőltető, az anyagi helyzetet is jelentősen befolyásolhatja. Sok esetben nem tudjuk vagy nem akarjuk igénybe venni az állami egészségügy szolgáltatásait, gyorsabb, célszerűbb, megnyugtatóbb egy magán intézményhez fordulni, amiért azonban fizetni kell. A költségek csökkentéséhez azonban sok esetben az önkéntes egészségpénztárak is hozzájárulhatnak, mint például a speciális mintaszállítók által végzett egészségügyi minták (vér, bioptátum, ivarsejt) szállításához is.

 

Egészségbiztosítás, egészségpénztár

Magyarországon ma az állami egészségbiztosítás keretein belül megfelelő jogosultság esetén az állampolgárok természetbeni ellátás keretében nyújtott egészségügyi szolgáltatásokat és pénzben nyújtott ellátásokat vehetnek igénybe. Számos egészségügyi beavatkozás, műtét, terápia költségeit fedezi az egészségbiztosítás, azonban szép számmal előfordulnak olyan helyzetek, amelyekre nem terjed ki az állami gondoskodás, a betegnek magának kell (anyagi) áldozatot hoznia a gyógyulása érdekében.

Az öngondoskodás egyik formáját jelentik az önkéntes egészségpénztárak, amelyek az egészség védelmét célzó, de a társadalombiztosítás által nem, vagy csak részben támogatott, kiegészítő szolgáltatásokat nyújtanak. Az egészségpénztári megtakarítás olyan speciális megtakarítási forma, amely lehetővé teszi, hogy idejében felkészülhessünk a váratlanul jelentkező egészségügyi kiadások bizonyos mértékű fedezésére, de az egészség megőrzése érdekében igénybe vett szolgáltatásokat is finanszírozhatjuk általa. A munkáltatók részben vagy egészben átvállalhatják a tagdíj fizetését, és további hozzájárulásokat is tehetnek, a számlánkon létrejövő megtakarítást akár közeli hozzátartozóink is igénybe vehetik a pénztárral szerződött szolgáltatóknál.

 

Lombikprogram mintáinak szállítása

A TamTraCo mintaszállításainak jelentős részét a lombikprogramban résztvevő szülőpárok beavatkozásaihoz szükséges minták szállítása jelenti. Egy-egy folyamat során többször is szükség lehet az ivarsejtek egyik intézményből a másikba való eljuttatására, és előfordulhat az is, hogy valamilyen ok miatt (ez lehet akár egy költözés is), intézményt kell váltani, ekkor is meg kell oldani a már levett minták áttelepítését. A Kormány a gyermekvállalás elősegítése érdekében egy komplex intézkedési csomag bevezetése mellett döntött az állami támogatású meddőségkezelési ellátások igénybe vételének bővítéséről és finanszírozási feltételeinek módosításáról. Eddig 5 teljes mesterséges megtermékenyítési eljárást finanszírozott az Egészségbiztosítási Alap, 2017. október 1-jétől azonban, amennyiben ezen eljárások valamelyikéből legalább egy gyermek születik, közfinanszírozottan már további 4 mesterséges megtermékenyítési eljárást térít. Viszont ez sem hozza meg minden gyermekre vágyó párnál a kívánt eredményt, ha kimerítették az állam által biztosított lehetőségeket, akkor magánintézményekhez fordulnak és saját maguk állják a beavatkozások költségeit. Ezek jelentős anyagi megterhelést jelenthetnek, és csak kis tételük a mintaszállítás, viszont ez utóbbi költségét az önkéntes egészségpénztári megtakarításaik felhasználásával akár csökkenteni is tudják.

 

 

Mintaszállítás egészségpénztárból

A TamTraCo által végzett mintaszállításokhoz – amikor pl. ivarmintát, mélyfagyasztott ivarmintát vagy vérmintát szállítunk – is fel lehet használni az egészségpénztári megtakarítást, ám mindenképpen érdemes előzetesen érdeklődni, hogy a pénztár vállalja-e a kifizetést. Előfordult, hogy külföldre vittünk vérmintát egy diagnosztikai vizsgálatra, és a szállítási költséget teljes egészében el lehetett számolni az egészségpénztári számla terhére. Minden esetben szükségünk van a pénztáritag-számra is, illetve az egészségpénztár nyilatkozatára, hogy fizetik a szállítást. Ez mindenképpen nagy könnyebbséget jelenthet egy egyébként is megterhelő élethelyzetben.

 

Tamás Imre