info@tamtraco.hu, ajanlat@mintaszallito.hu +36 70 613 7666, +36 70 636 8863

Biológiai minták: akár életet is menthetnek

 

Van, akinek az élete múlik rajta, másnak „csak” az egészsége, de az sem hanyagolható el, ha egy jövőbeni betegség gyógyítása reményében kerül tárolásra egy biológiai minta. Az orvostudomány fejlődésével egyre több beavatkozást végeznek emberektől származó szövetmintákkal, elég csak a lombikprogramokra vagy az őssejttel végzett beavatkozásokra gondolni. Ezek sikeréhez elengedhetetlen, hogy éppen a megfelelő időben és helyen álljon rendelkezésre a biológiai minta, amit hazánk egyik piacvezető mintaszállító csapata, a TamTraCo a legmagasabb szinten képes abszolválni. De mik is azok a biológiai minták?

 

Őssejt vérminta

Az őssejtek olyan érintetlen sejtek, amelyek különleges tulajdonságuknak köszönhetően egyéb sejtekké képesek átalakulni, ezért akár már károsodott sejtek pótlására és transzplantációra is használhatók. Az őssejteket a legtöbb esetben a szülések alkalmával levett köldökzsinórvérből nyerik ki, ma már egyre több szülő kéri szüléskor ennek levételét és a kinyert őssejtek tárolását. A tárolást speciális edényben, mélyfagyasztva végzik -190 °C körüli hőmérsékleten, ezáltal olyan mértékben lelassul a sejtek anyagcseréje, hogy szinte nem öregszenek. Egyre több (így daganatos) betegség gyógyításában játszanak jelentős szerepet az őssejtek, a világon eddig már több mint 1,2 millió őssejtbeültetést végeztek.

 

Diagnosztikai minta

Vannak olyan egészségügyi beavatkozások, eljárások, amelyeket csak néhány városban tudnak elvégezni, mint például a rákos sejtek genetikai tulajdonságait vizsgáló ún. molekuláris diagnosztikai vizsgálatot. Ezekhez a szükséges mintákat nem feltétlenül a vizsgálat helyén veszik le, ezzel is időt és pénzt spórolva a betegnek. Azonban a mintákat el kell juttatni a beavatkozás helyére, olyan állapotban, amely lehetővé teszi a feldolgozást. A diagnosztikai minták szállítása különböző hőmérsékleteken történhet, ám a transzfer különleges szakértelmet és felszereltséget, speciális szállítóedényzetet igényel.

 

Mélyfagyasztott minta: ivarminta és herebioptátum

Egyes betegségeket csak hosszú ideig tartó gyógyszeres kezeléssel tudnak gyógyítani, a terápia mellékhatásaként akár a nemzőképesség is romolhat. A nemzőképességre hatással lehet az is, ha a férfi veszélyes munkakörben dolgozik, netán súlyos betegségben szenved, esetleg elkötteti magát – ezekben az esetekben sokszor lefagyasztatják a spermiumukat. Férfi meddőségi, valamint ejakulációs problémák esetén egy sebészeti eljárás, az ún. herebiopszia által nyernek életképes spermiumot a mesterséges megtermékenyítéshez, de olyan eset is előfordulhat, amikor valamilyen vizsgálat elvégzéséhez van szükség frissen keletkezett spermiummintára. Sőt, egy gyermekre vágyó pár külföldi donorspermát is vásárolhat mesterséges megtermékenyítés céljából – ezek mind olyan esetek, amikor a tárolt vagy levett minták felhasználásához szükség lehet egy másik intézménybe való átszállításra.

 

Mélyfagyasztott minta: embrió

Előfordul, hogy egy lombikprogramban több jó minőségű embrió fejlődik, de nem ültetik be egyszerre mindet az anya méhébe. Ilyenkor a későbbi felhasználás érdekében lefagyasztják őket. Az embriókat folyékony nitrogénben tartják, akár évekig is. Amikor eljön a beültetés ideje, kiolvasztják és ugyanolyan eljárás szerint használják fel őket, mint a frissen létrehozott embriókat. A lombikprogram közben különböző okok miatt (pl. intézményváltás, költözés) felmerülhet annak az igénye, hogy a korábban lefagyasztott embriókat egy másik intézménybe szállítsák. Ugyan a mélyfagyasztott minták igen érzékenyek a hőmérsékletváltozásra, de a megfelelő protokoll betartásával biztonságosan szállíthatók.

 

A mintaszállítás komplex feladat

A különféle szállítási módok és a szállítási hőmérséklet biztosítása, nyomon követése komplex feladat, emellett speciális edényekre és azok szakértő kezelésére is szükség van. A nagy távolságok áthidalásával és az időtényező figyelembe vételével kell megszervezni a diagnosztikai minták szállítását, ami szintén nagy rutint és rugalmasságot kíván. A TamTraCo eddig több mint 10 000 minta szállítását végezte sikeresen az elmúlt években. Az országot teljes egészében lefedő gyűjtőjárataink révén hazánk valamennyi kórházával, illetve nagyobb egészségügyi intézményével napi kapcsolatban vagyunk, így a szállítási folyamatba rugalmasan beilleszthető valamennyi mintaszállításra vonatkozó igény.

Tamás Imre