info@tamtraco.hu, ajanlat@mintaszallito.hu +36 70 613 7666, +36 70 636 8863

Mekkora a siker esélye fagyasztott embrió beültetés esetén?

Van, akinek a negyedik fagyasztott embriós beültetés sem hozza meg a kívánt eredményt, másnál az első próbálkozásból is baba születik. Természetesen sok minden függ a körülményektől, az anya életkorától és az embrió egészségétől, magától az eljárástól. A kutatások eredményei azt mutatják, hogy a fagyasztott embriókból született gyermekek nagyobb súllyal jönnek a világra, mint a frissen megtermékenyített petesejtből fejlődők.

 

PCOS: nagyobb esély a terhességre fagyasztott embrióból

Egy az USA-ban végzett kutatás szerint javítaná a teherbe esés esélyét bizonyos meddőségi kezelésre járó nőknél, ha a frissen megtermékenyült petesejt helyett lefagyasztott embriókat ültetnének be. A PCOS-s (policisztás ovárium szindrómával) küzdő nők esetében nagyobb részben friss embriókat ültetnek be a meddőségi kezelések során, ám a Pennsylvania Állami Egyetem kutatócsoportja szerint valószínűleg nagyobb lenne a beavatkozás sikere, ha fagyasztott embriókat használnának. Ezt arra alapozzák, hogy mivel a meddőségi kezelés során a petesejt-termelődés fokozása érdekében hormonokkal kezelik a nőket, a stimuláció hatására akár a normális tízszerese is lehet az ösztrogénszint, ez pedig megnehezíti az embrió méhbe való beágyazódását. Ám fagyasztott embrió felhasználása esetén van ideje visszaállni a normál értékre a méh hormonszintjének, így pedig megnő az embrió beágyazódásának az esélye is. Ezt a feltevésüket kutatással is bizonyították, sőt a fagyasztott embriók esetén ritkábban fordult elő vetélés is.

 

Több időt töltenek a méhben

A londoni Reprodukciós és Genetikai Egészségközpont embriológiai osztálya szintén végzett kutatást a fagyasztott embriók beültetésével kapcsolatban, ők arra az eredményre jutottak, hogy egészségesebben születnek a lefagyasztott embriókból fejlődő kisbabák. Megfigyelésük szerint több időt töltenek az anyaméhben a fagyasztott embriók, és nagyobb súllyal is látják meg a napvilágot. A jelenség okaként arra gondolnak a szakemberek, hogy a friss beültetésekkel ellentétben nem stimulálják a méhet a fagyasztott embriók beültetése előtt. Egy 2008-ban Dániában végzett kutatás hasonló eredményre jutott a témában.

 

 

Kisebb az esély fagyasztott embriónál?

Az embrióagyasztás eljárást több mint 25 éve végzik világszerte, a későbbi felolvasztás és beültetés sikere nagyban múlik a fagyasztást-olvasztást végző szakértelmén. Az embriológus szigorú szakmai feltételrendszer és protokoll alapján határozza meg, hogy a számfeletti embriók – tehát amelyeket nem ültettek be – közül melyikeket fagyasztják le a későbbi felhasználás érdekében. A meddőségi centrumokban általában a második vagy a harmadik napig tenyésztik az embriókat, ezután kerülnek a folyékony nitrogénbe. A hazai és a nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy a fagyasztott embriós beültetések sikeressége kb. a fele a friss eljárásban végzetteknek.

 

 

 

Tamás Imre