info@tamtraco.hu, ajanlat@mintaszallito.hu +36 70 613 7666, +36 70 636 8863

Autoimmun betegségek gyógyítása

Bárki érintett lehet

A népesség nagy része élete folyamán gyakorlatilag észrevétlenül átesik valamilyen autoimmun betegségen. Nőknél lényegesen gyakrabban tapasztalható, mint a férfiaknál; a statisztikák alapján főleg felnőttkorban jelentkező alattomos betegség rendszerint gyulladásos tüneteket mutat. Gyermekkorban ritkán fordul elő, de annál agresszívebben jelentkezik. 

 

Autoimmun megbetegedésről beszélünk, amikor a szervezet védekező rendszere tulajdonképpen saját maga ellen fordul: az immunrendszer a normálisan működő fehérjéit antigénként azonosítja és ellenanyagot termel ellenük.

 

A hibás reakció oka lehet többek között öröklött genetikai hajlam, felmerülhetnek környezeti tényezők, kórelőzmény lehet valamilyen fertőzés, ám mégsem azonosítható egyértelműen egyetlen kiváltó tényező. Előfordulhat enyhébb lefolyású, csupán kellemetlenséget okozó autoimmun betegség, de létezik halálos kimenetelű is. A megelőzés szinte lehetetlen, mivel a betegség ténye komolyabb képalkotó eljárásokkal, szövettannal igazolható egyértelműen, s általában erre már csak a kór előrehaladtával kerül sor.

 

Terápia

Az autoimmun betegségek kezelése sajnos ma még főleg tüneti (palliatív) és az immunrendszer működését gátló (immunszuppresszív), illetve gyulladáscsökkentő terápiákat foglal magában. Szélsőséges esetekben akár a teljes immunrendszer megsemmisítése is szükségessé válhat, melyet később őssejtek beültetésével, úgynevezett őssejtterápia során alakítanak ki újra.  

 

Őssejteknek nevezzük azokat a még nem specializálódott sejteket, melyek képesek osztódni illetve önmaguk megújítására, másrészt át tudnak alakulni más, egyedi funkciót betöltő sejtekké.

 

Mivel ezáltal alkalmasak lehetnek elpusztult sejtek, szövetek regenerálására, szerepük kiemelkedően fontos a gyógyászatban. Például a köldökzsinórvér eredetű őssejteket jelenleg több, mint 80 féle betegség gyógyítása során alkalmazzák sikeresen, így többek között autoimmun betegségek (pl. sclerosis) vagy vérképzőszervi megbetegedések (pl. leukémia) során is.

 

Honnan nyerhetőek az őssejtek?

A jelenlegi klinikai gyakorlatban az őssejteket a páciens vagy egy donor csontvelőjéből nyerik ki, de ez igen bonyolult, fájdalmas és hosszú folyamat, megterhelő a beteg számára, ráadásul kockázatos is. Gyakori azon eljárás is, amikor egy előzetes kezelés folyamán mobilizálják a csontvelőben előforduló őssejteket, majd a perifériás vérből gyűjtik össze azokat. 

Ma már adott a lehetőség, hogy születéskor is elvégezhető ezen sejtek összegyűjtése: egyszeri és megismételhetetlen alkalom a köldökzsinórból vett vér és szövet eredetű, illetve a placentából kinyerhető őssejtek megőrzése. Az eljárás rövid, nem jár fájdalommal és teljesen kockázatmentes, szemben a csontvelőből származó őssejtek gyűjtésével. További előnye, hogy a születéskor levett őssejtek gyakorlatailag egyidősek az újszülöttel, a differenciálódás korábbi fázisában vannak és könnyebben osztódnak, mint a csontvelőből kinyert őssejtek. A lefagyasztott őssejtek bármikor rendelkezésre állnak, nincs szükség további beavatkozásokra, vizsgálatokra. Nemcsak saját felhasználásra (autológ transzplantáció) alkalmasak, hanem családon belül, illetve bizonyos esetekben donorként is felhasználhatók (allogén transzplantáció).   

 

A TamTraCo Magyarország piacvezető őssejtszállítójaként nagy tapasztalattal rendelkezik őssejt minták logisztikája terén, munkatársaink felelősséggel biztosítják az egészségügyileg létfontosságú minták útját a szülőszobától a laboratóriumig. Amennyiben kérdése van szolgáltatásunkkal kapcsolatban, forduljon hozzánk bizalommal!  

+36 70 613 7666
+36 70 636 8863
info@tamtraco.hu

Tamás Imre