info@tamtraco.hu, ajanlat@mintaszallito.hu +36 70 613 7666, +36 70 636 8863

A siker kulcsa: folyékony nitrogénes szállítás

 

„Minek ide felhajtás, majd én elviszem ezt a mintát, ahová kell, úgyis arra megyek, és nem is olyan nagy, elfér a zsebemben.” Akár ezt is gondolhatják néhányan, akiknek az egészségügyi mintáját el kell szállítani az egyik intézetből a másikba. Valóban, előfordulhat olyan szituáció, amikor akár így is megoldódhatna a feladat, azonban az esetek jelentős részében azzal kellene szembesülnie az „alkalmi” szállítónak, hogy rendelkezésére áll-e olyan speciális edény, amelyben a minta sérülés nélkül eljutna a célállomásra. Aztán az a kérdés is felmerül, hogy érdemes-e kockáztatni egy teljesen egyedi, megismételhetetlen embriót, szövetmintát, spermiumot vagy inkább bízzuk olyan szakemberre a szállítást, aki biztosan célba juttatja a megfelelő időre, sérülés nélkül?

 

A mélyfagyasztott minták fagyasztva utaznak

A lombikprogram közben különböző okok miatt (pl. intézményváltás, költözés) felmerülhet annak az igénye, hogy a korábban lefagyasztott embriókat vagy spermiumokat egy másik intézménybe szállítsák. Bár a mélyfagyasztott minták igen érzékenyek a hőmérsékletváltozásra, a megfelelő protokoll betartásával – anélkül, hogy sérülésüktől, károsodásuktól tartani kellene – biztonságosan szállíthatók az egyik helyről a másikra. Ehhez azonban olyan edény szükséges, amely kizárólag mélyfagyaszott minták utaztatására szolgál. A szállítóedénynek alkalmasnak kell lennie arra, hogy mindvégig a kívánt hőmérsékleten tartsa a mintát. A TamTraCo fagyasztottminta-szállításainak jelentős része folyékony nitrogén gőzében, -196 °C-on történik, pl. a mélyfagyasztva tárolt embriót, spermát, herebioptátumot ezen a hőfokon utaztatjuk. Az edényt minden esetben fel kell készítenünk a szállításra: fertőtleníteni kell és előzetesen lehűteni.

 

 

Hűtés folyékony nitrogénnel

A hatályos jogi szabályozás szerint közúti közlekedésben csak olyan nyílt rendszerű, nyomásmentes szállítóedény használható, amelyben nincs folyékony halmazállapotú nitrogén. A gyártók az úgynevezett dry shipper technológiával készítik a speciális szállítóedényeket, a tartály belsejében pedig egy hidrofób abszorbens anyagot helyeznek el. Az abszorbenst folyékony nitrogénnel telítjük, és a tartályban létrejövő ún. kriogén hőmérsékleten szállíthatók aztán a minták. Az állandó hőmérséklet biztosítása fokozott figyelmet igényel részünkről, fontos, hogy szállítás közben ne forduljon elő hőmérséklet-ingadozás a szállítóedényben. Ezért az edényt mintegy 36 óra alatt készítjük fel a szállításra, azaz hűtjük le a kívánt hőmérsékletre. Maga a szállítás általában néhány óra alatt lezajlik, a speciális edények egyébként akár 20 napig is a kívánt hőmérsékleten tartják a tartalmukat.

 

Veszélyes anyag – vagy mégsem?

A gyógyászati vagy biológiai minták hűtésére szolgáló nitrogén az ADR 593 különleges előírása szerint nem tartozik az ADR előírásainak hatálya alá, amennyiben megfelel a szigorú előírásoknak és kettős falú tartályban van. Az előírások többek között kitérnek arra, hogy a tartályokat úgy kell tervezni, gyártani, vizsgálni és felszerelni, hogy ellenálljanak azoknak a körülményeknek, amelyeknek a normális használati és szokásos szállítási feltételek között ki vannak téve. Emellett a tartályoknak kettős falúnak kell lenniük, ahol a külső és a belső fal közötti tér légmentes (vákuumszigetelés). Fontos, hogy a tartályokat úgy alakítsák ki, hogy a szállítás alatt álló helyzetben maradjanak. A TamTraCo által használt szállítóedények minden feltételnek megfelelnek, amelyeket az előírás velük szemben támaszt, emellett a szállítást végző szakembereink rendszeresen, speciális képzéseken sajátítják el a humánminta-szállítással kapcsolatos ismereteket, aktuális jogszabályi előírásokat. Tudjuk, hogy szállítás közben bármikor történhet közlekedési baleset vagy előállhat vis maior helyzet, mindezekre komoly, így cégünk a szállított árura is kiterjedő több millió forint fedezetű felelősségbiztosítással rendelkezik.

Tamás Imre