info@tamtraco.hu, ajanlat@mintaszallito.hu +36 70 613 7666, +36 70 636 8863

A köldökzsinórvér ma már kincs

 

A köldökzsinórban és a placentában olyan különleges vér (köldökzsinórvér) található, amely igen nagy számban tartalmaz vérképző őssejteket. Az orvostudomány fejlődése, a kutatások mára bebizonyították, hogy milyen értékesek ezek a sejtek, így a korábbi protokollal ellentétben, amikor veszélyes hulladékként kezelték és megsemmisítették a placentával, illetve a köldökzsinórral együtt, ma már szervezett formában összegyűjtik, hogy kivonják belőlük az őssejteket. Ezeket az őssejteket ugyanis a szervezet egyes beteg vagy elpusztult sejtjeinek pótlására használják.

 

Miért értékes a köldökzsinórvér?

Mert akár életet is menthet. A köldökzsinórvér ugyanis nagy mennyiségben tartalmaz vérképző őssejteket, amelyeket például a vérképző-, illetve az immunrendszer működésének helyreállítását szolgáló transzplantáció esetén a csontvelői őssejtekkel megegyező módon használhatnak. A köldökzsinórvérben ún. mesenchymális őssejtek is találhatók szép számmal, ezek a porc-, a csont- és a zsírszövet képződését segítik elő. Őssejtekkel saját őssejtes transzplantációt és idegen donortól származó őssejtes transzplantációt is végeznek. Az újszülöttek véréből nyert őssejtek sokkal „értékesebbek”, mint a felnőtt szervezetből kinyert sejtek, mert nagyobb mértékben tudnak szaporodni.

 

 

A köldökzsinórvér levétele egyszerű

A köldökzsinórvért az újszülött világra jövetelekor végzi el a szülésznő vagy a szülészorvos. Maga az eljárás roppant egyszerű és csak néhány percet vesz igénybe, semmiféle kockázatot nem jelent sem az anyára, sem újszülöttjére nézve. Ha a szülőpár úgy dönt, hogy szeretnék levetetni és tároltatni a születendő kisbaba köldökzsinórvérét, akkor ezt előre leegyeztetik a szülésnél közreműködő személyekkel, illetve a feldolgozást, tárolást végző intézettel. A baba világra jöttét követően a köldökzsinór átvágása után a köldökzsinórban pulzáló, illetve a placentában pangó vért az orvos vagy a szülésznő egy tű segítségével gyűjti össze egy speciális vérvételi szettbe. Általában mintegy 60-70 ml köldökzsinórvért sikerül levenni, ami jó esetben azonban akár 150-200 ml is lehet. A mintavételhez használatos eszközöket a szülők viszik magukkal és ők is értesítik az őssejtbankot, illetve gondoskodnak arról, hogy a mintát minél előbb elszállítsák feldolgozásra, tárolásra. A köldökzsinórvér levétele császármetszés esetén is ugyanúgy történik, mint a természetes szülésnél.

 

Hogyan történik a köldökzsinórvér tárolása?

A levett köldökzsinórvérből kinyerik az értékes őssejteket és speciális fagyasztózsákokba töltik, majd fémkazettákba kerülnek, amelyeket pedig folyékony nitrogén gőzterébe helyeznek el. Az őssejteket -190 °C körüli hőmérsékleten tárolják felhasználásig. Ez akár évtizedeket is jelenthet.

 

Tamás Imre