info@tamtraco.hu, ajanlat@mintaszallito.hu +36 70 613 7666, +36 70 636 8863

Fagyasztott embrió beültetés előtt

 

Van, amikor a lefagyasztott embriók évekig várakoznak arra, hogy felélesszék és beültessék őket. Hazánkban is több ezer életkezdemény pihen -190 °C-on, és nem is biztos, hogy valaha emberré fejlődhetnek. Az esetek jelentős részében nem azon a helyen történik a beültetés, ahol az embriókat tárolják, ezért el kell juttatni őket az egyik helyről a másikra. Felhasználás előtt pedig kellő szakértelemmel és tapasztalattal, speciális körülmények között ébresztik fel a fagyibabákat.

 

Embrió fagyasztás, olvasztás

Előfordul, hogy a lombikprogramban sok, jó minőségű embrió fejlődik, de nem ültethetik be mindet az anya méhébe. Ilyenkor eltárolják későbbi felhasználásra, azaz lefagyasztják őket. Több oldat segítségével dehidrálják az életkezdeményeket, így elkerülik azt, hogy a fagyasztás során károsodjanak. Majd bekerülnek a fagyasztógépbe, amely kb. két óra alatt -180 C°-ra hűti le őket. Ezután az embriókat a fagyasztó tárolóban, folyékony nitrogénben tartják felhasználásig. Amikor eljön a beültetés ideje, kiolvasztják őket, a folyamat szinte ugyanaz, mint a fagyasztáskor (kicsit gyorsabb), csak fordított a sorrend. A beültetést végző szakemberek a könnyebb, gyorsabb beágyazódás érdekében általában burokvékonyítással segítik az embriók megtapadását. Azonban érdemes tudni, hogy a fagyasztás veszteséggel járhat, így nem lesz alkalmas minden lefagyasztott sejt beültetésre a kiolvasztás után. A későbbi fejlődési stádiumban lefagyasztott embrióknál jobban látható, hogy egészségesen fejlődnek-e, ám kisebb eséllyel élik túl a mélyfagyasztást.

 

A fagyibabák stramm újszülöttek lesznek

A Brit Termékenységi Társaság kutatásban vizsgálta a fagyasztott és a friss embriókból született kisbabák súlyát, egészségügyi értékeit. Ezekből megállapították, hogy a fagyasztott embriók születéskori súlya 253 grammal magasabb volt friss társaikénál és mindössze alig 4 százalékuk született alacsony (2,5 kilogramm alatti) testsúllyal, szemben a másik csoport majdnem 11 százalékával. A kutatók megfigyelték, hogy a fagyasztott embriók több időt töltenek az anyaméhben, és a belőlük fejlődött kisbabák nagyobb súllyal látják meg a napvilágot, mint a friss beültetéssel fejlődő társaik. Ugyan még nem tudják pontosan, hogy mi áll ennek a hátterében, de az valószínűleg közrejátszhat, hogy a fagyasztott embriók beültetése előtt nem stimulálják a méhet, mint ahogyan a friss beültetések előtt.

 

 

Hogy időben és károsodás nélkül érkezzen meg az embrió

Összetett feladat a fagyasztott embrió egyik intézetből a másikba való átszállítása, hiszen azon kívül, hogy mindkét intézménnyel le kell egyeztetni a szállítás körülményeit és el kell végezni a (sokszor nem is annyira egyszerű) adminisztrációt, olyan szállítóedényt és szállítóeszközt kell biztosítani, amely károsodás nélkül teszi lehetővé az utaztatást. A TamTraCo több száz fagyasztott minta szállításában szerzett tapasztalatot, így vigyázunk arra, hogy ne emelkedjen -150 °C fölé a hőmérséklet a szállítóedényben, ezért folyékonynitrogén-fürdőben utaztatjuk az embriókat. Célunk, hogy a kellő időben, a kellő helyen rendelkezésre álljon az embrió, hiszen ez is hozzájárul egy új élet elindulásának a sikeréhez.

Tamás Imre