info@tamtraco.hu, ajanlat@mintaszallito.hu +36 70 613 7666, +36 70 636 8863

A blasztociszta transzfer, avagy hólyagcsíra hazatalál

 

A lombikbébi beavatkozások lényege, hogy az anya és az apa ivarsejtjei az anya testén kívül (általában egy megfelelő tápoldattal ellátott edényben) egyesülnek, majd az embriót néhány nap elteltével beültetik az anya méhébe. Az életkezdetek tehát az első néhány napjukat egy laboratóriumban töltik, megfelelő körülmények között, majd a megfelelő fejlettségüket elérve költöznek be a leendő anya testébe, hogy ott egészséges kisbabává érjenek. Az ötödik napos hólyagcsírát nevezik blasztocisztának.

 

Pete + sperma = embrió

Addig, amíg beültethető állapotú blasztociszta válik az ivarsejtekből, több folyamatnak is végbe kell mennie. Megfelelő előkészítés után az anya testéből petesejteket szívnak le, ezekből a legjobb minőségűeket egyesítik az életképes hímivarsejtekkel. A hímivarsejteket frissen levett mintából, fagyasztva tárolt mintából, valamint a hereszövet feldolgozásából is nyerhetik. A különféle előkészítő folyamatok után testmeleg edényben történik a megtermékenyítés, és a leggyorsabb hímivarsejt bejutása után megkezdőik a sejtosztódás. Az embriók egy speciális tápközegben 3 vagy 5 napig fejlődnek, majd a szakemberek különböző szempontok szerint osztályozzák őket. A 3. napra a sejteknek a szedercsíra (morula) állapotot kell elérniük, az ötödik napra pedig a hólyagcsíra, más néven blasztociszta stádiumig fejlődniük. Ekkor az embriológus választja ki, hogy melyik kap esélyt a továbbfejlődésre, melyik találhat magának új lakhatást az anya méhében.

 

A blasztociszta transzfer

A beültetni kívánt hólyagcsírán általában burokvékonyítást végeznek, ezt azt jelenti, hogy mikroszkóp alatt egy lézersugár segítségével rést ejtenek a sejtfalon, hogy így megkönnyítsék a könnyebb és gyorsabb beágyazódást. Majd egy megtapadást segítő tápoldatba helyezik bele az embriót, innen már csak végső lakhelyére, a méhbe injektálva folytatódik az útja.

 

Milyen szempontok alapján dől el, hogy melyik hólyagcsíra kap esélyt az életre?

A visszaültetésre kerülő embriókat az embriológus választja ki, az ő felelőssége azért is nagy, mert jelentős mértékben a helyes döntésén múlik a lombikprogram sikeressége. Több rendszer is létezik az embriók osztályozására, ám mindegyik ugyanazon az alapelven működik. Az embriókat különböző szempontok szerint osztályozzák, így figyelembe veszik a fragmentáció (sejttörmelék-képződés) mértékét, az embriókat felépítő sejtek (blasztomerek) méretét, valamint a sejtosztódás sebességét.

 

 

Már csak egyet, legfeljebb kettőt ültetnek be

Míg korábban az volt az orvosi gyakorlat, hogy az eljárás sikeressége miatt több embriót is beültettek az anya méhébe, napjainkban egyre inkább elterjed az a nézet orvosi körökben, hogy biztonságosabb egy gyermekkel várandósnak lenni, és így nagyobb az esélye az egészséges gyermek megszületésének. Az új technológiák kidolgozásával, és ide tartozik a blasztociszta fázisban történő transzfer is, megnövekszik a terhességi arány és minimálisra csökken a többes terhességek kialakulásának kockázata.

 

Hogy időben odaérjen

Előfordul, hogy nem abban az intézményben ültetik be a hólyagcsírát, ahol kifejlődött. Egyszerre több embriót is létrehozhatnak a lombikbébi módszerrel, majd lefagyasztják az éppen „felesleges” életkezdeményeket. Arról, hogy az így tárolt mélyfagyasztott embriók a megfelelő időben és állapotban eljussanak a beültetés helyére, a szülőpárnak kell gondoskodnia. A szállítást érdemes olyan szolgáltatóra, szakemberre bízni, aki megfelelő szakértelemmel és tapasztalattal, a szállításra alkalmas speciális edénnyel, a feladatra kidolgozott protokollal és kiváló referenciákkal rendelkezik. Épp úgy, mint a TamTraCo.

 

Tamás Imre