info@tamtraco.hu, ajanlat@mintaszallito.hu +36 70 613 7666, +36 70 636 8863

A köldökzsinórvér-levétel gyors és egyszerű

 

Míg korábban veszélyes hulladékként kezelték és megsemmisítették, addig ma szinte kincsként tekintenek az újszülött világra jöttekor levett köldökzsinórvérre. Az őssejtek lelőhelyeként is nevezhetjük a köldökzsinórban és a placentában található vért, amelyet számos betegség gyógyítására használnak. A szülés alkalmával levett vérből kivont őssejteket speciális körülmények között, mélyfagyasztva tárolják az őssejtbankokban. E minták kinyerése, kezelése, szállítása nagy szakértelmet kíván.

 

Mire használható a köldökzsinórvér?

Akár életet is menthet. A köldökzsinórvérben ugyanis nagy számban találhatók vérképzést segítő őssejtek, amelyek a vérképző-, valamint az immunrendszer működésének helyreállítására végzett transzplantációnál ugyanúgy alkalmazhatók, mint a csontvelőből nyert őssejtek. Az újszülött köldökzsinórvérében található őssejtek a felnőtt szervezetből kinyert idősebb sejtekkel szemben nagyobb mértékű szaporodóképességgel rendelkeznek, így hatékonyabb felhasználást tesznek lehetővé. Őssejtekkel saját őssejtes transzplantációt és idegen donortól származó őssejtes transzplantációt is végeznek, de a vérképző- és immunrendszer gyógyítása mellett porc-, csont- és zsírszövet képződésével kapcsolatos betegségek esetén is használják.

 

Kockázatmentes köldökzsinórvér-levétel

A köldökzsinórvér-levételt abban az esetben végzi el a szülészorvos vagy a szülésznő a szülésnél, ha ezt előzetesen kéri az anya és nincs kizáró fertőző betegsége (pl. Hepatitisz B és C, szifilisz, HIV). A vér levételéhez és szállításához szükséges eszközöket az a sejtbank biztosítja, amellyel korábban megállapodott a szülőpár és amelyik az őssejtek kinyerését, illetve a tárolást végzi. A mintavételi eszközöket a szülők viszik magukkal a szüléskor. A kisbaba világra jötte és a köldökzsinór átvágása után az orvos vagy a szülésznő egy tű segítségével a köldökzsinór artériából vagy vénából egy speciális, steril véralvadásgátlóval ellátott vérvételi szettbe gyűjti a még pulzáló vért. Ilyenkor általában mintegy 60-70 ml köldökzsinórvért sikerül levenni, ami jó esetben azonban akár 150-200 ml is lehet. A gyűjthető vérmennyiség függ a terhesség hosszától, a méhlepény nagyságától, érettségétől, a szülés alatti leválásának gyorsaságától. A köldökzsinórvér-levétel egy egyszerű és gyors eljárás, semmilyen veszélyt nem jelent sem az újszülöttre, sem az anyára. A mintavételt követően a szülők feladata értesíteni az őssejtbankot vagy a minta szállításával megbízott szolgáltatót, hiszen a mintát minél előbb el kell szállítani feldolgozásra, tárolásra.

 

 

A köldökzsinórvér-szállítás engedélyhez kötött

A köldökzsinórvér „B” kategóriás biológiai anyag, ezért csak olyan cég végezheti a szállítását, amely rendelkezik az Országos Tisztiorvosi Hivatal által kiadott szállítói közreműködői engedéllyel, valamint megfelel az ADR, azaz a veszélyes áruk szállítására vonatkozó nemzetközi szabályozás előírásainak. A levett köldökzsinórvért minden esetben szobahőn, mintatároló dobozban szállítjuk, maga a doboz végzi a temperálást és tartja a minta számára megfelelő hőfokot. A biztonságos szállítást szolgálja az is, hogy a kórházban egy matricával vagy zárószalaggal megjelölve lezárják a szállítódobozokat, így azokba senki sem nyúlhat bele a szállítás során. A levett köldökzsinórvérnek a levételt követő 36 órán belül a feldolgozó laborba kell kerülnie.

 

Tamás Imre