info@tamtraco.hu, ajanlat@mintaszallito.hu +36 70 613 7666, +36 70 636 8863

Spermiumszállítás biztonságosan

Van, hogy egy lombikprogram, van, hogy egy egészségügyi beavatkozás, máskor pedig egy új intézetben való tárolás esetén, azaz intézetváltáskor keletkezik igény hímivarsejt-minta szállítására. A levett mintát mélyfagyasztott állapotban tárolják felhasználásig, amikor pedig szükség van rá, mindenképpen sérülés nélkül kell eljutnia egyik intézményből a másikba. Ehhez nélkülözhetetlenek a speciális szállítóedények és körülmények, valamint a megfelelő szakértelem.

Hogyan keletkezik a szállítandó minta?

Vannak olyan betegségek, amelyeket csak hosszú ideig tartó gyógyszeres kezeléssel tudnak gyógyítani, és a terápia mellékhatásaként romolhat a nemzőképesség. Aztán vannak olyan férfiak, akik veszélyes munkakörben dolgoznak, netán súlyos betegségben szenvednek, vagy férfi fogamzásgátlásként elköttetik magukat, de szeretnék, hogy nemzőképes ivarsejtjeik maradjanak, ezért lefagyasztatják a spermiumukat. Férfi meddőségi, valamint ejakulációs problémák esetén egy sebészeti eljárás, herebiopszia által nyernek életképes spermiumot a mesterséges megtermékenyítéshez, de előfordulhat az is, amikor valamilyen vizsgálat elvégzéséhez van szükség frissen keletkezett spermiummintára. Sőt, egy gyermekre váró pár külföldi donorspermát is vásárolhat mesterséges megtermékenyítés céljából – ezek mind olyan esetek, amikor a tárolt vagy levett minták felhasználásához szükség lehet egy másik intézménybe való átszállításra.

Speciális szállítási körülmények

Ahhoz, hogy a levett vagy a tárolt mintákat a leghatékonyabban lehessen felhasználni, nem mindegy, hogy milyen körülmények között jutnak el az egyik helyről a másikra. Fontos a megfelelő hőmérséklet biztosítása, a testmeleg hőmérsékletet igénylő minták esetén a minél rövidebb szállítási idő, és nem elhanyagolható körülmény a szállítmánnyal kapcsolatos hibátlan dokumentáció elkészítése sem. Mintaszállításra specializálódott cégünk mélyfagyasztva és testhőmérsékleten is szállít spermát. Herebiopszia esetén a műtétet követő legrövidebb időn belül – mivel az időfaktor növekedésével romlik a minőség – testmelegen visszük el a bioptátumot abba az intézetbe, ahol a kinyert életképes spermiumokat feldolgozzák és lefagyasztják. Akkor is testmeleg hőmérsékletet igényel a szállítmány, ha valamilyen vizsgálat céljára viszünk hímivarsejtet a mintavételt elvégző intézetből a vizsgálatot végző laboratóriumba.

 

Különleges szállítóedények

A spermiumokat cseppfolyós nitrogénben (-196 °C-on) tárolják, és mivel a fagyasztás, illetve a felengedés során képződő jégkristályok károsíthatják a spermiumokat, speciális edény szükséges a minták szállításához. A szállítóedénynek alkalmasnak kell lennie arra, hogy a kívánt hőmérsékleten tartsa a mintát, és a hőmérséklet sem ingadozhat az edényen belül. A TamTraCo szállítóedényei megfelelően validáltak ezekre a szállításokra, pl. a hatályos jogi szabályozás szerint csak olyan – nyílt rendszerű, nyomásmentes – szállítóedény használható a közúti közlekedésben, amelyben nincs folyékony halmazállapotú nitrogén, így a tartály esetleges felborulása esetén nem kell tartani a folyékony nitrogén kiömlésétől.

A szállítóedényben minden esetben az intézet helyezi el és az átvevő intézet veszi ki a mintát. A szállítás zárt rendszerű, ez a biztonságot, a diszkréciót és a higiéniát szolgálja. A szállítmányhoz minden esetben kísérő dokumentumok tartoznak, amelyeket pontosan, a szigorú előírásoknak megfelelően kell kezelni. A TamTraCo az ország legtöbb meddőségi intézetével és urológiai központjával is kiváló partneri viszonyt ápol, ezért megbízóinktól a legtöbb esetben átvállaljuk az ügyintézés és a szállítás teljes szervezési, valamint lebonyolítási feladatait.

 

Tamás Imre