info@tamtraco.hu, ajanlat@mintaszallito.hu +36 70 613 7666, +36 70 636 8863

Akut és krónikus is lehet a hasnyálmirigy-gyulladás

Övszerű hasi fájdalom a köldökünk környékén, amely a hátba is kisugározhat, hasfeszülés, hányás, hányinger, hőemelkedés, étvágytalanság, étkezés utáni hasi fájdalom – hétköznapi tüneteknek látszódnak, pedig súlyos hasnyálmirigy-gyulladás is lehet a háttérben meghúzódó ok. A gyulladás sürgős orvosi ellátást igényel, röntgennel, ultrahanggal, CT-vel jól diagnosztizálható a betegség.

Ha baj van

A hasnyálmirigy hosszan elnyúló, fehéres-rózsaszínű, leginkább falevélre hasonlító mirigyes szerv a hasüreg hátsó falán, testünk bal oldalán. Feladata, hogy részt vegyen a szénhidrátok, a zsírok és a fehérjék emésztésében, emellett számos igen fontos hormont termel.
Súlyos következményei lehetnek, ha a hasnyálmirigy megbetegszik. Főbb betegségei közé tartozik a gyulladásos megbetegedés, amelynek két formája, az akut, heveny hasnyálmirigy-gyulladás és a krónikus, idült hasnyálmirigy-gyulladás alakulhat ki. Tünetei miatt gyakran gyomorproblémának hiszik ezt az állapotot, de az orvosok a diagnosztikai műszeres háttérnek köszönhetően jó eséllyel képesek meghatározni a betegséget.

Az akut hasnyálmirigy-gyulladás

A heveny hasnyálmirigy-gyulladást (pancreatitis) sok esetben a páciens epekövessége vagy túlzott alkoholfogyasztása váltja ki. Ha ugyanis elzáródik a hasnyálmirigy-vezeték (mondjuk egy elakadt epekő miatt), az megakadályozza, hogy elfolyjon a hasnyálmirigynedv. Amennyiben ez az akadály huzamosabb ideig fennáll, már a hasnyálmirigy-vezetékben elkezdenek aktiválódni az emésztőenzimek, aminek gyulladásos reakció, súlyos gyulladás lesz a következménye. A folyamat során az enzimek a véráramba jutnak, esetleg átszivárognak a hasüregbe, emiatt károsodhat a hashártya és más szervek is. Az epekövesség és az alkoholfogyasztás mellett a hasnyálmirigy-gyulladás oka kisebb hasi sérülés, a magas trigliceridszint vagy bizonyos gyógyszerek szedése is lehet. A gyulladás az egészen enyhétől (amely akár magától is megszűnhet) az olyan súlyosig terjedhet, hogy akár műtétre is sor kerülhet.
A heveny hasnyálmirigy-gyulladás tünete a súlyos felhasi fájdalom, amely a hátba is kisugározhat. Gyakran még az erős fájdalomcsillapító sem segít, kísérőjelként megjelenhet erős hányás, láz, vérnyomásingadozás, szédülés, de súlyosabb esetben tudatzavar is felléphet.

A krónikus pankreatitisz

A hasnyálmirigy hosszú ideig (krónikusan) fennálló gyulladásának leggyakoribb oka az alkoholizmus, bár szűkület, örökletes hajlam is lehet a háttérben. Állandósult köldök körüli fájdalom jelentkezhet vagy fellángolásokkal járó heveny gyulladások, amelyek elmúlnak. Előfordulhat étvágytalanság, fogyás, puffadás, esetleg székrekedés és hasmenés váltakozása. A beteg széklete bűzös, emésztetlen, zsíros és világos színű. Ha már az inzulintermelő sejtek is pusztulnak, cukorbetegség is kialakul.

 

A hasnyálmirigy-gyulladás diagnózisa, gyógyítása

A hasnyálmirigy-gyulladás jelenlétét orvosi vizsgálattal lehet biztosan megállapítani: elsősorban a vérben megemelkedő hasnyálmirigy-enzim szintet, a magas fehérvérsejt-számot és a vércukor-szintet nézik. Súlyos esetekben szükség lehet röntgenes, ultrahangos vizsgálatra vagy CT-re a betegség megállapításához.
A hasnyálmirigy-gyulladás kezelésének első lépése, hogy a hasnyálmirigy „megnyugodjon”, ezt teljes étel- és ital-(így alkohol-)megvonással érik el, ilyenkor a beteget infúzióval táplálják. Később általános szabályként érvényes, hogy a páciens csak zsírszegény és fűszerektől mentes táplálékot fogyaszthat. Emellett az esetek súlyosságától függően gyógyszeres kezelésre, műtétre is sor kerülhet.

 

Tamás Imre