info@tamtraco.hu, ajanlat@mintaszallito.hu +36 70 613 7666, +36 70 636 8863

Mindennek megvan a maga ideje: a fagyasztott embrió transzfer menete

 

A fagyasztott embrió transzfer a megtermékenyített, lefagyasztott, majd kiolvasztott embriók méhbe való beültetését jelenti. Leírva ilyen egyszerű a folyamat, azonban ahhoz, hogy a lombikprogramban részt vevő, gyermekre vágyó pároknál létrejöjjön a régen vágyott várandósság, számos körülménynek és tényezőnek teljesülnie kell. Ugyanúgy fontos a jó időzítés, mint az anya és az embrió egészsége.

 

Felkészülés a nagy találkozásra

Ahhoz, hogy a megfelelő időben mind az anya, mind az életkezdet beültetésre alkalmas legyen, gondos előkészítésre van szükség. Először is „létre kell hozni” az embriókat. A lombikprogramban meghatározott hormonális kezeléseket kap a leendő anya, hogy egyszerre több petesejt is megérjen, amelyeket aztán leszívnak a petefészekből. Laboratóriumi körülmények között egyesítik a petesejteket és a spermiumokat, így fejlődnek ki az embriók. Néhány nap elteltével aztán a legszebb, legéletképesebb 2-3 db-ot beültetik az anyaméhbe. Egy-egy beavatkozás során több jó minőségű embrió is létrejöhet, a „felesleget” későbbi felhasználás, esetleg adományozás céljából lefagyasztják. Mielőtt eljön a nagy nap, amikor a fagyasztott embriók esélyt kapnak az életre, a leendő anya szervezetét egy speciális kezeléssel elő kell készíteni. Gyógyszerrel, ultrahanggal és vérvizsgálatokkal követik a felkészülést, majd a legoptimálisabb időpontban felolvasztják az embriókat is.

 

A fagyasztott embrió otthonra lel

A megtermékenyült, be nem ültetett embriókat egy speciális oldatban tárolják, ez megvédi őket a fagyasztás során a jégkristályok képződésétől. Felolvasztáskor szintén egy speciális tápoldatba, majd egy termosztátba kerülnek, itt állapítja meg az életképességüket az embriológus. Abban, hogy melyik napon végzik el a transzfert, jelentős szerepet játszik a preembriók száma és minősége, valamint életkora, illetve az anya életkora és egészségi állapota. A kitűzött időpontban egy fájdalmatlan és veszélytelen beavatkozás keretében, amelyet steril körülmények között végeznek, a megtermékenyült és szabályosan osztódó preembriók közül maximum hármat egy speciális katéter segítségével befecskendeznek a méhnyakon keresztül a méh üregébe. A transzfer sikerességét műszerrel (ultrahanggal) ellenőrzik. A szakemberek az embrió beültetését követően mintegy fél- egy óra fekvést szoktak javasolni az anyának. Hazánkban törvény szabályozza a beültethető embriók számát, azt azonban, hogy hány életkezdetet helyezzenek vissza, az orvosi felvilágosítást követően minden esetben a leendő szülők döntik el.

 

 

Amit még érdemes tudni

A lombikbébi kezelések eredményeként létrejövő terhesség semmiben sem különbözik a természetes fogantatás során bekövetkező várandósságtól, de a kismamára fokozottan odafigyelnek a terhesgondozás során. A baba kihordása és a szülés folyamata is a megszokott módon zajlik. Gyakran előfordul, hogy nem abban az intézményben használják fel az embriókat, ahol levették és tárolták őket, ekkor a leendő szülőknek kell gondoskodniuk arról, hogy átkerüljenek a beültetést végző intézménybe. Mivel a szállítás speciális szállítóedényt és körülményeket igényel, érdemes azt erre szakosodott, megfelelő szakértelemmel és tapasztalattal bíró vállalkozásra bízni.

Tamás Imre