info@tamtraco.hu, ajanlat@mintaszallito.hu +36 70 613 7666, +36 70 636 8863

Embriószállítás: mikor, kivel, hogyan?

 

“Gyors, pontos, megbízható szállítás, érthető, lényegre törő információk, elsőrendű kommunikáció, precíz számlázás és dokumentáció, fizetés kényelmesen, utalással.” Ezt egy olyan ügyfelünk írta, akinek humán embriókat szállítottunk. És a visszajelzésben tulajdonképpen benne van a folyamat lényege. Amikor felmerül annak az igénye (talán egy intézményváltás vagy költözés kapcsán), hogy a lombikprogramban lefagyasztott embriókat más helyre kell átszállítani, a kérdés is megfogalmazódik: hogyan? Hiszen a mélyfagyasztott minták igen érzékenyek a hőmérsékletváltozásra és több szempontot is figyelembe kell venni utaztatásukkor, ám a megfelelő protokoll betartásával biztonságosan szállíthatók az intézmények között anélkül, hogy megsérülnének.

 

Mi az embriószállítás menete?

Tudjuk, családok sorsa múlik azon, hogy a fagyasztott életkezdemények időben, károsodás nélkül jussanak el a megfelelő helyre, így a TamTraCo munkatársai is ezt szem előtt tartva végzik a munkájukat. A szállítás a következőképpen zajlik: a beérkezett telefonhívás vagy e-mailes megkeresés után megbízóinkkal egyedi szerződést kötünk, amelyben az embrió eljuttatásával kapcsolatos szinte minden teendőről megállapodunk. Mi intézzük a kiadás és a befogadás dokumentumait mindkét intézettel (aláírták-e a dokumentumokat, kiadható-e az embrió). Ha ezek rendben vannak, egyeztetjük a szállítás időpontját, a befogadó intézettel pedig a fogadás feltételeit is. Ezt követően ügyfelünket is tájékoztatjuk az időpontról, a körülményekről. A szállítás napján értesítést küldünk megbízónknak az embrió felvételéről, illetve akkor, amikor leadjuk a befogadó intézetnél. A kapcsolattartás online vagy telefonon történik, ezzel ügyfeleinknek időt és pénzt takarítunk meg. A szállítással kapcsolatos minden dokumentumot beszkennelve, e-mailen továbbítunk, és a szállítás ellenértékének rendezése is átutalással történik.

 

A hűtőtáska nem elég

A fagyasztott embriókat -196 °C-on tárolják és szállításukhoz is speciális körülményekre van szükség. Ahhoz, hogy a kiadó intézményből megfelelő minőségben és sérülés nélkül jussanak el a befogadó intézménybe, olyan szállítóedénybe kell helyezni őket, amelyben nem melegedhet -150 °C fölé a hőmérséklet. A megoldást a folyékony nitrogén jelenti. Az úgynevezett dry shipper technológiával készült edényeket úgy alkották meg, hogy a tartály esetleges felborulása esetén sem kell tartani a folyékony nitrogén kiömlésétől, így a bennük tárolt tartalom nem sérülhet meg. A szállítóedényt előzetesen fel kell készíteni a szállításra (fertőtleníteni kell és lehűteni). Mivel az edényt a kiadó intézet laborosai töltik meg és zárják le, majd a befogadó intézet munkatársai nyitják ki, futárjaink semmilyen körülmények között nem kerülnek közvetlen kapcsolatba a szállítóedény tartalmával. Munkatársaink néhány órán belül eljuttatják az egyik helyről a másikra a szállítmányt.

 

 

Mit érdemes szem előtt tartani az embriószállítás sikere érdekében?

Bár a szállítás oroszlánrésze ránk hárul, a sikeres szállítás érdekében megbízóink közreműködése is szükséges. Ha a kiadó intézetnél a tárolási díj fizetésével elmaradása van ügyfelünknek, nem, vagy csak a díj rendezése után adják ki az embriót. Ugyan maga a szállítás általában néhány órán belül lezajlik, az adminisztrációval és az egyeztetéssel kapcsolatos ügyintézés több napot is igénybe vehet. Emellett számolni kell a szállítóedény előkészítésének idejével, ami a legtöbb esetben 48 óra. Előfordulhat, hogy külföldről kell a mélyfagyasztott mintákat Magyarországra szállítani, esetleg itthonról külföldre. Természetesen erre is kínálunk megoldást közúti és légi szállítás formájában is! Elsősorban Európán belül szervezzük a fuvarokat, az EU-n kívüli országokból érkező mintáknál pluszban kell kalkulálni mind a vámolással, mind pedig az eljárás költségeivel. Ugyan az embrió akár 20 napig is biztonságban van a szállítóedényben, de a 4-5 napos transzferidőn túl fokozatosan nő a kockázat.

Tamás Imre