info@tamtraco.hu, ajanlat@mintaszallito.hu +36 70 613 7666, +36 70 636 8863

Koleszterincsökkentés – életmódváltással hatékonyabb

 

Mivel a magas koleszterinszint betegség sokáig semmiféle fájdalmas tünettel nem jár, a legtöbben csak akkor szembesülnek vele, amikor már komoly problémákat okoz, illetve jelenlétét az orvosi vizsgálatok is visszaigazolják. Kétfajta koleszterin, a védőszerepet betöltő HDL és az ún. rossz LDL koleszterin van jelen a szervezetünkben. Utóbbi az érfalon lerakódva érelmeszesedést, abból adódóan a szívvel kapcsolatos betegségeket, akár szívinfarktust idézhet elő. Magas koleszterinszinthez vezethet a genetikai hajlam, a helytelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód, a dohányzás és az alkoholfogyasztás, de ok lehet némely anyagcsere-betegség is.

 

Csökkenteni, de hogyan?

A magas koleszterinszintet kiváltó okokból következik, hogy maga a beteg is számos dolgot tehet gyógyulása érdekében. Az életmódváltoztatás mellett fontos eljárni a rendszeres szűrővizsgálatokra, vérvizsgálatokra és ha az orvos úgy rendeli, gyógyszert szedni. Azonban érdemes szem előtt tartani, hogy csak a gyógyszertől nem biztos, hogy meggyógyul a beteg, ezért magának is tevékenyen részt kell vállalnia állapota javításában. Mint ahogy számos betegség esetében, úgy a koleszterinbetegségnél sem mindegy, hogy milyen táplálékot vesz magához az ember. Mivel e betegségnél az érfalat érintik a lerakódások, célszerű olyan ételeket előnyben részesíteni, amelyek nem támogatják ezt a folyamatot. Emellett ajánlott aktív mozgást végezni és a mentális jóllétről gondoskodni.

 

Milyen ételeket fogyasszunk?

Csökkenteni kell az állati eredetű, zsíros élelmiszerek bevitelét, így célszerű kevesebb vajat, tojást, húst fogyasztani, ezáltal néhány hónap alatt mintegy 2%-kal lehet alacsonyabb a koleszterinszint. Érdemes növelni a gyümölcs- és zöldségfogyasztást, a fehérlisztet teljes kiőrlésű gabonára cserélni és beépíteni a hüvelyeseket a táplálkozásba. A növényekben rengeteg emészthetetlen rost található, ezek megkötik az epével a bélbe ürülő koleszterint és megakadályozzák a bélből való visszaszívódásukat. A zsírokat nem szabad teljes mértékben száműzni az étkezésből, de meg kell válogatni, hogy mit fogyasztunk. Ajánlott elhagyni a transzzsírsavakat, és ha lehet, a főként a hidegvízi halakban megtalálható omega-3 zsírsavat bevinni.

 

 

A mozgás nem csak a koleszterin csökkentésében segít

Hanem a szervezet fokozottan jó működéséhez, a jó oxigén-ellátottsághoz, a jókedvhez is hozzájárul. Hetente ajánlott 3-4 alkalommal közepes intenzitású mozgást végezni legalább egy órán át. Ilyen lehet a futás, a kerékpározás, a séta, az úszás. Inkább hosszabb időtartamú, kevésbé intenzív mozgásban gondolkodjunk, mert a koleszterinszint csökkentése érdekében fontos a legalább 60 percig végzett sport.

 

Alternatív lehetőségek

Sokan ismerik a fokhagyma koleszterinszint-csökkentő hatását, de más gyógynövények, pl. az articsóka fogyasztása is hozzájárulhat a javuláshoz, hiszen serkenti a zsíremésztést, mérsékli a koleszterin termelését és antioxidáns hatása is van. Ajánlható a böjtölés is, amivel akár 30%-os koleszterinszint-csökkenést is elérhetünk, de ezt csak szakember (orvos) segítségével ajánlott végezni. És ne feledkezzünk meg a stresszoldásról sem, hiszen a stressz a magas koleszterinszint egyik legfontosabb oka. Néhány lazító technika elsajátításával, akár jógával jelentősen hozzájárulhatunk egészségünk megőrzéséhez vagy visszaszerzéséhez.

Tamás Imre