info@tamtraco.hu, ajanlat@mintaszallito.hu +36 70 613 7666, +36 70 636 8863

Mibe kerül a fagyasztott embrió beültetése?

 

Talán ez az a kérdés, amit nem (mindig) tesznek fel maguknak azok a gyermekre vágyó párok, akiknek nem lehet természetes úton kisbabájuk. Valószínűleg mindent megadnának azért, hogy kezükben tarthassák az utódukat, életük folytatását, és tulajdonképpen így is van: rengeteg időt és pénzt áldoznak a vizsgálatokra, a kezelésekre, a szolgáltatásokra, az utazásokra, a szállíttatásokra, és nem hanyagolható el a lelki tényező, a stressz, az izgalom sem, amit átélnek a folyamat alatt. Van, akinek a fagyasztott embrió beültetése hozza meg a várt eredményt, ez pedig azt jelenti, hogy már legalább egy friss beültetéses próbálkozáson túl vannak.

 

Mikor ültetnek be fagyasztott embriót?

Általában akkor használják fel a korábban lefagyasztott embriókat a reprodukciós eljárás során, amikor a korábbi egy vagy több (friss beültetéses) próbálkozás sikertelenül végződik. A legelső alkalommal a frissen leszívott és megtermékenyített petesejttel végzik el a mesterséges megtermékenyítést. Azonban ilyenkor általában több embriót is kinevelnek és a „felesleget” lefagyasztják. Ők akár évekig -196 °C-on pihenve várják, hogy életre keltsék őket. Amennyiben nem jár sikerrel az első beültetés, akkor kiolvasztják a fagyasztóban pihenő „fagyibabákat”, akikből ugyanolyan egészséges gyermekek születhetnek, mint „friss” társaikéból.

 

A beültetés menete

Ahhoz, hogy a felolvasztott embriót be tudják ültetni az anya méhébe, szükség van annak előkészítésére. Ehhez egy speciális kezelést végeznek, és műszerekkel, ultrahanggal, valamint vérvizsgálatokkal határozzák meg a beültetés legoptimálisabb időpontját. A fagyasztott embriókat egy több órás, számítógép által vezérelt automatikus folyamat során keltik életre, majd egy speciális tápoldatba kerülnek. Embriológusok állapítják meg az életképességüket. A fagyasztásból felengedett embriókat egy speciális katéter segítségével ültetik vissza az anya méhébe egy fájdalommentes, még altatást sem igénylő beavatkozás során.

 

 

Számoljunk!

A mélyfagyasztott embriók beültetésének menetéből látható, hogy mennyire összetett folyamatról van szó. Számos vizsgálat, kezelés, beavatkozás, az ezekhez szükséges utazások, gyógyszerek, szakmai konzultációk jelentős terhet rónak a gyermekre váró párra. Ehhez hozzájönnek a fagyasztás és tárolás költségei és azzal is számolni kell, hogy az esetek többségében nem abban az intézményben ültetik be az embriót, ahol a korábbi kezeléseket végezték vagy ahol az embriókat létrehozták. Ezért a mélyfagyasztva tárolt életkezdeteket a megfelelő időben és állapotban el kell juttatni a beültetés helyére. Hogy mindez megvalósulhasson, érdemes az erre szakosodott szállítócégek szakszerű szolgáltatását igénybe venni.

Mindezek mellett érdemes tudni, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár minden egészségbiztosítással rendelkező pár számára öt alkalommal teljes egészében finanszírozza a lombikbébi kezeléseket. A kezeléshez szükséges gyógyszerek jelentős részére 90 százalékos állami támogatás vehető igénybe. Vannak azonban olyan párok, akiknek ötnél több kezelésre van szükségük a vágyott gyermek megszületéséhez, így számukra a fizetős szolgáltatások jelentenek megoldást. Magyarországon több magánintézetben is végeznek lombikbébi programot, amelynek része lehet a fagyasztott embrió beültetés. Attól függően, hogy milyen vizsgálatokra és beavatkozásokra van szükség, ezeket hányszor kell igénybe venni, igen széles sávban alakulnak az árak. Az intézetek által publikált árlistákból megállapítható, hogy egy teljes beültetési folyamat ára minimum 500 ezer Ft körül mozog, természetesen az egyéni esetek függvényében lefelé és felfelé is változhat ez az összeg. Ám amikor újszülött gyermeküket a kezükben tartják a friss szülők, biztosan mindannyian úgy érzik: minden pénzt megért a küzdelem.

Tamás Imre