info@tamtraco.hu, ajanlat@mintaszallito.hu +36 70 613 7666, +36 70 636 8863

Hogyan csökkenthető a koleszterinszint?

 

Manapság a szívbetegségek fő kockázati tényezői közé a magas vérnyomás és a dohányzás mellé felzárkózott a magas koleszterinszint is. A jó (HDL) koleszterin mellett megtalálható sejtjeinkben az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL), azaz a „rossz” koleszterin is, ám nem mindegy, hogy milyen mértékben. Ha túl sok van belőle a vérünkben, az erek falán lerakódik a felesleg, ezáltal szűkebbé válik a vér útja, a csökkenő véráramlás pedig emeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Ahhoz tehát, hogy újra egészségesek legyünk, csökkenteni kell a koleszterinszintet, ami 5,2 mmol/liter alatt normálisnak tekinthető.

 

Mitől lesz magas a koleszterinszint?

Ha nincs a koleszterinszintet jelentősen befolyásoló betegség, akkor elsősorban az egészségtelen életmód okolható a magas LDL-koleszterinszintért. Tehát a telített zsírokban gazdag étrend sok állati eredetű élelmiszerrel, a mozgásszegény életmód, a dohányzás, az elhízás, a szerzett betegségek (pl. a pajzsmirigy-alulműködés, a 2-es típusú cukorbetegség vagy az alkoholizmus) mind hozzájárulhat ennek az állapotnak a kialakulásához. Természetesen nagyobb az esélye a magas koleszterinszint létrejöttének, ha már volt a családban hasonló betegség (a hajlam örökölhető), és egyes nőknél a változókor is előhívhatja ezt az állapotot.

 

Életmódváltás, egészségbarát táplálkozás

Az LDL-koleszterin szintjének csökkentése érdekében talán a legfontosabb az, hogy mi, magunk felelősséget vállaljunk önmagunkért, azaz ne mástól várjuk a megoldást. A segítséget természetesen fogadjuk el a szakembertől (orvos, dietetikus, táplálkozástudománnyal, életmóddal foglalkozó szakember), ám a megvalósítás ránk vár. Ezt a „harcot” általában nem lehet letudni egy tablettával. Hiszen a koleszterinszint csökkentése érdekében az esetek nagy részében jelentős életmód-váltásra van szükség. Egészséges ételek fogyasztására, a telített zsírokban gazdag ételek elhagyására, a testsúly normalizálására, rendszeres testmozgásra, valamint a káros szenvedélyek, úgymint dohányzás, alkoholfogyasztás elhagyására. Már ezek bevezetésével is jelentősen csökkenthető a koleszterinszint, ám előfordulhat, hogy gyógyszer szedését javasolja az orvos, akkor az életmódváltást és a gyógyszert együtt érdemes alkalmazni.

 

 

Az étkezés az egyik legfontosabb tényező

Kutatások szerint már három hét alatt 20%-kal csökkenthető a magas koleszterinszint, így a „rossz” LDL koleszterin szintje, ha kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásra térünk át. A koleszterinszint csökkentése pedig más betegségekre (pl. cukorbetegség, magas vérnyomás) is jótékony hatással van. Érdemes sok gyümölcsöt és zöldséget fogyasztani, az étrendünkbe építsük be a hüvelyeseket (fejtett bab, lencse, zöldbab), a fehér liszt helyett teljes kiőrlésű gabonából készítsük az ételeinket. Együnk zabot, zabpelyhet, árpát és teljes kiőrlésű gabonát, akár reggelire, gyümölccsel, ezzel a napi rostbevitelt is letudhatjuk. Tehetünk a kásába diót, mogyorót, mandulát, ezek, amellett, hogy számos hasznos tápanyagot tartalmaznak, igen jó hatással vannak a szívre, az LDL koleszterin csökkentésére. Mérsékelni kell a telített zsírok (vöröshús, tejtermékek, vaj) és a transzzsírok (hidrogénezett növényi olajok, margarin) bevitelét, ajánlott több, a hidegvízi halak húsában található omega-3 zsírsavat fogyasztani.

 

A másik pedig a mozgás!

Az egészséges életmód megköveteli, hogy ne csak az étkezésünkre, hanem a mozgásra is figyeljünk. Ajánlott hetente legalább három-négy alkalommal mintegy egy óra hosszan közepes intenzitású mozgást végezni, pl. a futás vagy a gyorsabb tempójú séta, a biciklizés vagy az úszás remek koleszterinszint-csökkentő. A rendszeresség az egyik kulcsszó, találjuk meg magunk számára azt a mozgásfajtát, amit szívesen, kedvvel végzünk. Ha testsúlyproblémánk van, törekedjünk a túlsúly megszüntetésére, mivel az elhízás károsan befolyásolja a rossz koleszterin szintjét. A súlycsökkentés azonban jelentősen változtathat ezen az állapoton.

Tamás Imre