info@tamtraco.hu, ajanlat@mintaszallito.hu +36 70 613 7666, +36 70 636 8863

Azonnali mintaszállítás: versenyfutás az idővel

 

Vannak olyan helyzetek, amikor a sikeres felhasználás érdekében az egészségügyi mintát a lehető legrövidebb idő alatt el kell juttatni a feldolgozás helyére. Az esetek jelentős részében valamely klinikán történik a mintavétel, a vizsgálat, a minta feldolgozása pedig egy másik intézetben, így szükségessé válik az intézetek közötti transzport megszervezése és végrehajtása. A folyamat sikeressége azon is múlhat, hogy milyen hamar ér el az egyik helyszínről a másikra a minta, hiszen a sejtek életképessége korlátos. Ilyen esetekben az azonnali mintaszállítás jelenti a megoldást.

 

Herebiopszia – rögtön szállítani kell

Azonnali mintaszállítást leggyakrabban herebiopsziával kapcsolatban végzünk. Herebiopsziát általában azoospermia miatt hajtanak végre, tehát abban az esetben, amikor nem található hímivarsejt az ondóban. Ilyenkor egy (altatásban vagy egyéb érzéstelenítéssel folytatott) műtéti eljárással a leendő apa mindkét heréjén egy 2-3 cm-es metszést ejtenek és a here alsó, illetve felső részéből mintát vesznek. A kivett hereszövetből aztán (jó esetben) olyan életképes spermiumokat nyernek, amelyek lehetővé teszik a petesejt megtermékenyítését. Ha a levett mintából kapott hímivarsejteket nem használják fel azonnal, le is fagyaszthatják. Mivel a spermiumok csak meghatározott ideig életképesek, ezen az időn belül kell őket testhőmérsékleten eljuttatni a feldolgozás helyére.

 

A beteg még alszik, a sejt már utazik

A herebiopszia által nyert egészségügyi minta feldolgozási helyre való elszállítására általában másfél-két óra időkeret áll a rendelkezésünkre, ezért ezt a transzportot igen alaposan meg kell szervezni. Ezeket a beavatkozásokat általában hónapokra előre megtervezik, így mind az orvos, mind a feldolgozó labor, mind pedig a szállítást végző cég is fel tud rá készülni. Amikor megbíznak bennünket egy ilyen azonnali mintaszállítást igénylő feladattal, akkor a TamTraCo munkatársa már a műtét előtt odaér a beavatkozás helyszínére a szállításra előkészített, temperálható szállítóedénnyel, amely hosszú időn át képes testhőmérsékleten (35 °C-on) tartani a mintát. A levételi eszközöket átadja a beavatkozást végző orvosnak, aki azonnal a műtét befejezése után hozza a mintát, hogy kollégánk nyomban indulhasson is vele a feldolgozó laborba.

 

 

Gyorsaság ÉS ideális körülmények

A herebioptátum a többi egészségügyi mintához hasonlóan „B kategóriás” biológiai anyag, tehát nem tartozik a fertőző és veszélyes kategóriába. Ettől függetlenül a csomagolását és a szállítás közbeni tárolását az ADR P650-es csomagolási utasítása szerint kell végezni. Előre felkészített, megfelelő csomagolóedényt használunk, ami duplafalú, nedvszívó párnával ellátott és törésbiztos. A legfőbb elvárás a szállítással kapcsolatban, hogy a használt edény tartsa a testhőmérsékletet, illetve hogy a mintával a lehető legrövidebb idő alatt a feldolgozás helyére érjen a szállító. A minta feldolgozásának sikere a közlekedési viszonyoktól és a forgalomtól is, de a gondos előkészülettől is függ. Jó, ha legalább a műtét előtt egy hónappal értesülünk a szállítási feladatról, hiszen addig számos feladatot el kell végeznünk: felvenni a kapcsolatot és egyeztetni az orvossal és a feldolgozó laborral, be kell szereznünk a speciális mintavételi csöveket, illetve a bioptátum számára táptalajul szolgáló folyadékot, és meg kell szerveznünk, hogy adott időben rendelkezésre álljon a megfelelő jármű és munkatárs. Mivel a herebioptátumok szállítása a TamTraCo egyik fő profiljának mondható és az ország legtöbb meddőségi intézete, valamint urológiai központja is partnereink közé tartozik, nagy tapasztalatra és gyakorlatra tettünk szert e területen az elmúlt években. Kiváló kapcsolatot építettünk ki a különböző egészségügyi intézetek munkatársaival, így nemcsak szakértelmünk, de helyismeretünk is hozzájárul ahhoz, hogy hibamentesen és pontosan teljesítsük ügyfeleink megbízásait.

Tamás Imre