info@tamtraco.hu, ajanlat@mintaszallito.hu +36 70 613 7666, +36 70 636 8863

Lombikbébi-beültetés

 

Évente több ezer lombikbeültetést végeznek hazánkban a meddő pároknál. Az élve született babák kb. 2,5%-a lombikos, tehát évente mintegy 2300 kisbaba élete külső beavatkozásnak köszönhető. Maga a várandósság ugyanúgy zajlik, mint a természetes megtermékenyítés esetében, ám a férfi és női ivarsejt találkozása testen kívül történik meg.

 

Mit is jelent a lombikbébi kezelés?

A lombikbébi-kezelést más néven in vitro fertilizációként (IVF) is emlegetik, lényege, hogy a leendő anya petefészkéből leszívott petesejteket laboratóriumi körülmények között egy üvegedényben (innen is a lombik elnevezés) termékenyítik meg a hímivarsejttel. A módszer több mint negyven éves, 1978-ban született az első lombikos gyermek a világon.

 

Kiknél alkalmazható a lombikbébi beültetés?

Azoknál a gyermekre vágyó pároknál végzik el a mesterséges megtermékenyítést, akiknek valamilyen betegség vagy egészségi állapot miatt nem születhet természetes úton gyermeke. Vagy a leendő anya vagy a leendő apa, de előfordul, hogy mindkét fél „hibája” a gyermektelenség, a nőknél gyakran fordul elő PCOS vagy petevezeték-elzáródás, a férfiaknál az életképes spermiumok hiánya áll a legtöbb esetben a háttérben. Előfordul, hogy egyik félnek sincs detektálható szervi baja, mégsem következik be a kívánt várandósság néhány év alatt, vagy lehet, hogy más módszerekkel próbálkoztak, ám azok sem hozták meg az áhított sikert. Ilyenkor kerülhet sor lombikbébi beültetésre.

 

Az in vitro megtermékenyítés folyamata

A lombikbébi-kezelést mindkét fél alapos kivizsgálása és kikérdezése után kezdik el. Gyógyszeres kezeléssel az anya petefészkét arra ösztönzik, hogy a normál menstruációs ciklussal ellentétben (amikor is egy petesejt érik meg) több, megtermékenyítésre alkalmas petét érleljen. A gyógyszeres kezelés alatt folyamatos megfigyelés alatt tartják az anyát, és amikor a vér hormonszintje eléri azt az értéket, ami a pete érettségét jelenti, egy ultrahangos vizsgálattal megerősítik a tényt. Ezután egy helyi érzéstelenítésben vagy rövid altatásban végzett műtéttel egy vékony tű segítségével leszívják az érett petéket a petefészekből.
Ekkor már készen kell állniuk a friss (vagy fagyasztás után kiolvasztott) életképes spermiumoknak, hogy megtörténhessen a randevú egy tápoldattal feltöltött tartályban. Vagy hagyják, hogy a sejtek szabadon egyesüljenek, vagy ha ennek valamilyen akadálya van, egy tű segítségével termékenyítik meg a petesejtet.
Az életkezdemény ezután inkubátorba kerül, ahol megkezdődik a sejtosztódás. Néhány nap alatt beültethető fejlettségűvé válik a sejtcsomó, ilyenkor kiválasztják a legegészségesebbet (vagy maximum három legegészségesebbet) és egy egyszerű beavatkozás keretében befecskendezik az anyaméhbe, amelyet szintén gyógyszerekkel segítettek a befogadásra.

 

 

Lombik-esélyek

Több tényező is befolyásolja a beültetés sikerességét. A vágyott várandósság létrejötte többek között függ az anya életkorától, egészségi állapotától, az ivarsejtek minőségétől. Egyre több 40 év feletti nőnél végzik el a mesterséges megtermékenyítést, ám az életkor növekedésével egyre csökken a terhesség bekövetkeztének az esélye. A 40 feletti nőknél nem ritka, hogy három embriót is beültetnek, minden esetben a leendő anya és az orvos közösen dönt a beültetendő embriók számáról.
A beültetéstől számított két hét után már kimutatja a terhességi teszt vagy az ultrahang a beavatkozás sikerességét, ha pedig nem jött létre a kívánt várandósság, a folyamat többször is megismételhető. A hazai egészségügyi ellátás keretében az OEP 5 lombikkezelést finanszíroz.

Tamás Imre