info@tamtraco.hu, ajanlat@mintaszallito.hu +36 70 613 7666, +36 70 636 8863

LOMBIKPROGRAM ITT ÉS OTT

 

Amikor egy pár lombikbébi-programon vesz részt, megnyugtató lehet számukra, hogy a kezelések jelentős része egy intézményben zajlik. Tehát a megszokott környezetben, az ismerős orvossal, asszisztensekkel történnek a folyamat különböző lépései. Előfordulhat azonban, hogy valamilyen ok miatt (ez lehet akár egy költözés is), intézményt kell váltani, ezért valahogy meg kell oldani a már levett minták, a leszívott petesejtek áttelepítését is. Hogy az addig szakszerűen tárolt mintákban ne essen kár, számos körülményre kell tekintettel lenni, ezért érdemes szakember segítségét igénybe venni a szállításhoz.

 

A lombikbébi-program folyamata

Amikor egy kisbabára vágyó párnál nem jön létre természetes módon a várandósság, sok esetben laboratóriumi körülmények között, lombikbébi módszerrel végzik a petesejt megtermékenyítését. Először a petefészek előkészítése történik meg, majd amikor kellő számú és érettségű petesejtet mutat az ultrahangos vizsgálat, egy kisebb műtéttel leszívják a petesejteket tartalmazó folyadékot a petefészkekben lévő tüszőkből. A petesejteket ezután tápoldatba és inkubátorba helyezik, olyan közegbe, amelyben életképesek maradnak. Egyesítik a hímivarsejtekkel, vagy úgy, mint a természetben, hagyják, hogy a hímivarsejtek termékenyítsék meg a petesejteket, vagy ha ez nem lehetséges, egy injekciós eljárással. A megtermékenyítést követően a petesejtek visszakerülnek az inkubátorba, és mikroszkóppal már másnap látható, hogy eredményes volt-e az eljárás. Ha igen, az embriók legfeljebb 5-6 napig fejlődnek tovább az inkubátorban, ezután pedig már csak a méhbe való beültetés van hátra.

 

Speciális mintatárolás

A lombikprogramot végző intézményekben egy-egy alkalommal több petesejtet is leszívnak, és amelyeket nem használnak fel a kezeléseknél, lefagyasztják. A megtermékenyült, be nem ültetett embriókat olyan speciális oldatban tárolják, amely a fagyasztás során megvédi őket a jégkristályok képződésétől. A fagyasztott embriókat tárolókban helyezik el, így akár évekig is eltarthatók. Előfordulhat azonban, hogy nem abban az intézményben használják fel az embriókat, ahol levették és tárolják őket, ekkor a szülőpárnak kell gondoskodnia arról, hogy a minta átkerüljön a kezelést végző új intézménybe. Mivel speciális szállítóedényt és körülményeket igényel az egyik intézményből a másikba való eljuttatás, érdemes azt erre szakosodott vállalkozásra bízni.

 

 

Amikor a mintákat szállítani kell

Amikor megvan az új intézmény, ahol a kezelések folytatódnak, a szülőpárnak érdemes mindkét kezelést végzővel megbeszélnie a váltást. A legfontosabb, hogy a befogadó intézmény állítson ki egy befogadó nyilatkozatot, mert ha ez megvan, és a leendő szülők megállapodtak a TamTraCo-val a szállításról, akkor a magyar intézmények 80%-ában el tudjuk intézni helyettük a kiadást úgy, hogy ki sem kell tenniük a lábukat otthonról. Leegyeztetjük az intézményekkel, hogy mikor visszük, mikor hozzuk a szállítmányt, tájékoztatjuk a szülőpárt a szállítás várható időpontjáról, majd a minta tényleges felvételéről és leadásáról. Ezután már csak a számla kiállítása és kiegyenlítése van hátra. Kiterjedt kapcsolatrendszerünknek, a személyes, bizalomra épülő ismeretségeknek köszönhetően gyorsan, korrekten és hatékonyan látjuk el a szállítási feladatokat.

Tamás Imre