info@tamtraco.hu, ajanlat@mintaszallito.hu +36 70 613 7666, +36 70 636 8863

A hasnyálmirigy betegségei

 

Hasfájás, hátba sugárzó fájdalom, fogyás – a korai tünetek alapján sokan gondolhatják, hogy panaszaik a mindennapos stressz vagy a helytelen táplálkozás következményei. Később hányás, hasmenés; előrehaladottabb esetben sárgaság jelentkezik – sokan ekkor már komoly fájdalmakkal kerülnek kórházba. A lakosság körében sajnos egyre magasabb az ilyen jellegű megbetegedések száma, és számos esetben a halálozási statisztikák élén szerepel a hasnyálmirigy megbetegedése. 

 

A hasnyálmirigy (latinul pancreas) a szervezet igen fontos része, kettős feladatot lát el: egyszerre külső és belső elválasztású mirigy. Az általa termelt enzimekkel egyrészt az emésztést segíti; másfelől hormonokat termel, ezek közül is legfontosabb a cukoranyagcserében részt vevő inzulin és glukagon. A működésében történő legkisebb zavar is jelentős hatással van a szervezetre, így fontos odafigyelni a megelőzésre. Az alábbiakban röviden áttekintjük a hasnyálmirigyet érintő betegségeket, a hasnyálmirigy-gyulladást és daganatos elváltozásokat.

 

 

A hasnyálmirigy-gyulladás (pancreatitis) 

A gyulladásos kórkép leggyakrabban a helytelen táplálkozás következménye, ugyanakkor anyagcserezavar, genetikai tényezők, autoimmun betegségek is szerepet játszhatnak a kialakulásban. A fejlett nyugati országokban az idült hasnyálmirigy-gyulladások közel háromnegyedéért a túlzott alkoholfogyasztás a felelős; a zsíros, fűszeres ételek mellett a növekvő kávéfogyasztás és a dohányzás is sokat ront a helyzeten. A gyulladás lehet akut vagy krónikus, mindkét esetben erős fájdalommal és a szövetek pusztulásával jár, bizonyos esetekben akár maradandó cukorbetegséget is okozhat. (A pancreatitis tüneteivel és kezelésével hamarosan részletesebben is foglalkozunk.)  

 

A hasnyálmirigy daganatos elváltozása 

A hasnyálmirigyben kialakuló tumor a rákos elváltozások között is az egyik legveszélyesebb, legtöbb esetben végzetes megbetegedés. Gyakran csak előrehaladott stádiumban diagnosztizálják, ám a korán felfedezett elváltozás is magas kockázatot jelenthet. A hasnyálmirigy elhelyezkedését tekintve egyfelől a hasi aortát is veszélyezteti műtéti és onkológiai szempontból, másfelől a hasnyálmirigyet körülvevő szervek, mint a máj, tüdő, gyomor, lép, belek könnyen képzhetnek áttétet. A hasnyálmirigy rosszindulatú daganatos megbetegedésének okát nem igazolta pontosan az orvostudomány, de több tényező is összefüggésbe hozható. Kockázatot jelent a dohányzás, elhízás, örökletes hajlam, a hasnyálmirigy által valamilyen okból túltermelt hormonok; de krónikus hasnyálmirigy-gyulladás következtében is kialakulhat hasnyálmirigy daganat.  

Jövőkép 

A hasnyálmirigyet érintő megbetegedések főleg mindennapi életvitelünkkel hozhatók összefüggésbe. Nem véletlenül hallani napi szinten az egészséges életmód – pl. a mozgás és a megfelelő táplálkozás fontosságáról. Talán unalmasnak és elcsépeltnek tűnhet a figyelmeztetés, sajnos a kampány ellenére még mindig nagyon sok ember érintett – a magyar lakosság 60-70 %-a túlsúlyos, a népesség közel egyharmada elhízott. Ezzel együtt növekvő tendencia jellemző: az elmúlt 25 évben pl. háromszorosára nőtt az elhízott gyerekek száma. Sajnos ezek a mutatók előrevetítik további szövődmények alakulását is: pl. cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek, magas vérnyomás, anyagcsereproblémák, daganatos megbetegedések, májbetegség, krónikus mozgásszervi betegségek egyre korábban jelentkeznek és egyre több embert érintenek. Ezek a betegségek sokszor hosszadalmas felépüléssel, élethosszig tartó kezeléssel, rosszabb esetben műtéti beavatkozással járnak. Éppen ezért nagyon fontos, hogy megtegyünk mindent saját és családunk egészségének megőrzése érdekében.

Tamás Imre