info@tamtraco.hu, ajanlat@mintaszallito.hu +36 70 613 7666, +36 70 636 8863

IGENIS VAN NŐI CUKORBETEGSÉG

Ahogy számos betegség másként hat a férfiakra és a nőkre, úgy a cukorbetegség, azaz a diabetes is eltérő módon van jelen a két nem szervezetében. Tény azonban, hogy az elmúlt 15 évben több mint hetven százalékkal nőtt a cukorbetegek száma Magyarországon, manapság közel 800 ezer érintettről tudnak, de sokan nem is sejtik, hogy ebben a betegségben szenvednek. Néhány évtizede még szinte csak a felnőttek körében fordult elő a diabetes, mára azonban a gyerekeket sem kíméli. A növekvő betegszám ellenére azonban javultak a diabéteszesek kilátásai.

 

A cukorbetegség tünetei

A diabétesznek két típusát különböztetjük meg: az 1-es típusú betegeknél a szervezet ugyan termel inzulint, de az egy idő után már nem tudja megfelelő mértékben csökkenteni a vércukorszintet, így inzulinrezisztencia alakul ki. Az 1-es típusú cukorbetegség meglétéről általában gyorsan tudomást szerzünk, gyermekkorban akár napok, hetek, fiatal felnőtteknél néhány hónap alatt kifejlődhetnek a tünetek: a sok vizelet, fogyás, szomjúság.
A 2-es típusú diabétesz sokáig tünetmentes – akár 15-20 évig is lappanghat -, általában akkor jelentkeznek a tünetek (szomjúság, fokozott vizeletürítés, bőrproblémák, lassú sebgyógyulás), amikor már hosszabb ideje fennáll a betegség. Gyakori szövődmény lehet a baktériumok által okozott bőrfertőzés, bizonyos testrészek gombásodása, és az is figyelmeztető jel lehet, ha nehezen gyógyulnak a sebek.

 

Nők és a cukorbetegség

Az általános tünetek mellett a cukorbetegség kialakulása nőknél további tünetekkel is járhat. Ilyenek például a hüvelyben vagy szájban megjelenő gombás fertőzések, a hüvelyi folyás, a húgyúti fertőzések gyakoribb megjelenése vagy a PCOS, azaz a policisztás ovárium szindróma kifejlődése. Ha ezeket a tüneteket kezeletlenül hagyják, akkor nemcsak a gyermekvállalástól, hanem akár a független életviteltől is megfoszthatják magukat a nők.
A diabétesz hatással lehet a nők szexualitására is, hiszen a magas vércukorszint rengeteg energiát von el, és ettől is érezheti magát egy nő túlságosan kimerültnek a szexuális együttléthez. Emellett a cukorbeteg nők körében gyakoribb gombás, illetve húgyvezetéket érintő fertőzések tüneteként fellépő viszketés, folyás és fájdalom elterelheti a figyelmet az együttlétről. A nőknél azért is alakulnak ki többször a húgyvezetéket érintő fertőzések, mert a húgycsövük rövidebb a férfiakénál. A cukorbetegség egyik legnehezebben kezelhető szövődménye a neuropátia, azaz az idegek károsodása. Ez a betegség akár hüvelyi szárazságot is okozhat. Érdemes megemlíteni, hogy a cukorbeteg nők fokozottan veszélyeztetettek a szív- és érrendszeri szövődményekkel szemben. A változókor előtt általában az ösztrogén megvédi a nőket a szív- és érrendszeri betegségektől, azonban a cukorbetegség megszünteti ezt a védelmi funkciót.

 

 

A cukorbetegség gyógyítása több lépcsős folyamat

A betegség gyógyításában a legelső az életmód megváltoztatása, az étkezés átalakítása. Ezután (vagy ezzel egy időben) következhet a napi rendszerességű (lehetőség szerint aerob) fizikai aktivitás bevezetése. Akinek szüksége van rá, az orvos gyógyszert, végül pedig inzulint ír fel. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy ha gyógyszeres vagy inzulinos kezelésre szorul valaki, akkor már nem kell a diétára odafigyelni, vagy mozogni. A kezeléssel együtt kell a gyógyszeres terápiát alkalmazni! Emellett az alternatív gyógyászat ismer olyan növényeket, amelyek szabályozni tudják az anyagcserénket, így a cukorháztartásunkra is hatással vannak. Legismertebbek a fahéj, a gyermekláncfű, a csalán, az erdei szederlevél és a görögszénamag. Ezeket leginkább gyógytea formájában fogyaszthatjuk. A kutatók folyamatosan keresik a cukorbetegség egyszerűbb kezelési módjait, így ne csodálkozzunk, ha néhány év múlva a szigetsejt (ezek a sejtek termelik az inzulint) transzplantáció segítségével gyógyítják az inzulinhiányosokat, netán mesterséges hasnyálmirigy-beültetésre kerül sor.

 

 

Tamás Imre