info@tamtraco.hu, ajanlat@mintaszallito.hu +36 70 613 7666, +36 70 636 8863

Lombik esélyek

 

Hazánkban egyes felmérések szerint mintegy 200 ezerre tehető az olyan párok száma, amelyeknél csak valamilyen reprodukciós eljárással születhet gyermek. A különböző, nemzést érintő betegségek, illetve a gyermekáldás létrejöttét hátráltató egészségi állapot mellett számos ok állhat ennek hátterében. Például az, hogy a párok viszonylag későn vállalják az első gyermeket, nem ritka a 35 vagy 40 év feletti első babás kismama. A lombikbébi program sok esetben hozzásegítheti a párt az áhított utódhoz, de a beavatkozás mellett a siker érdekében másra is szükség van: pl. egészséges életmódra, a dohányzás és alkoholfogyasztás csökkentésére vagy az egészséges testsúly visszaszerzésére.

 

Több mint kétezer lombikos baba

A lombikprogram azt a mesterséges eljárást jelenti, amikor testen kívül történik meg a petesejt és a férfi ivarsejt találkozása és jön létre a megtermékenyítés. Hazánkban ma az élve születések mintegy 2,5%-a lombik eljárás sikereként következik be, ez kb. 2300 kisbaba életét jelenti.

 

Az életkor mint kulcstényező

A mesterséges beavatkozások sikerességének egyik legfontosabb tényezője a leendő anya életkora. 24 és 34 éves kor között van a legnagyobb esély arra, hogy a beavatkozás sikerrel jár, ebben az életszakaszban a nők 32%-a fogan meg, míg például a 40-42 év közötti nőknek csak 13%-a. Az életkor a petesejtek mennyisége és minősége szempontjából is meghatározó, hiszen az évek előrehaladtával mindkettő csökken. Ugyanilyen mértékben fontos a kor a terhesség befejezését és a szülést illetően is, hiszen minél idősebb az anya, annál inkább fordulhatnak elő komplikációk.
Amennyiben nem áll megfelelő minőségű és mennyiségű petesejt rendelkezésre, akkor petesejtet donortól is lehet kapni (általában az anya 45 éves kora felett ez történik). Ha a petesejt donortól származik, itt is fontos a donor életkora, hiszen a fiatal nők petesejtjeivel hamarabb jön létre terhesség.

 

A háttérben húzódó okok

A sikeres lombikprogram nagy mértékben függ attól, hogy milyen típusú termékenységi problémával néz szembe a gyermekért küzdő pár. Van, hogy csak az egyik félnél van valamilyen a terhességet akadályozó tényező, de az is előfordulhat, hogy mind a nőnél, mind a férfinél felfedeznek problémát vagy betegséget. Ezek csökkenthetik a sikeres beavatkozás esélyét. A nőknél az egyik leggyakrabban (az esetek kb. 45%-ában) előforduló állapot az endometriózis, ahogy a férfiaknál az ondóvezeték-elzáródás, mindkét állapot fennállásakor igen jó eséllyel következhet be várandósság a mesterséges beavatkozás eredményeképp. Szintén növeli a teherbeesés esélyét, ha a leendő anya korábban már volt várandós.

 

 

Az életmód szerepe

Igen sok függ attól, hogy milyen minőségű életet él a gyermekre vágyó pár. Dohányzó nők esetében például jelentősen kisebb eséllyel ágyazódik be az embrió, mint a nem dohányzóknál, általában kétszer annyi számú beavatkozásra van szükség a sikerhez, mint a füstmentes életet élő anyáknál. A dohányzás természetesen a férfiak nemzőképességét is negatívan befolyásolja, nagy mértékben csökkenti az életképes hímivarsejtek létrejöttét.
Számottevően befolyásolja a teherbeesés sikerességét a nők testsúlya is. Tapasztalatok szerint több beavatkozásra van szükség túlsúlyos nők esetében a lombikprogram sikere érdekében, mint az ideális testsúllyal rendelkezőknek. Hasonlóképpen hátráltatja a sikert, ha alultáplált a programban résztvevő leendő anya.

 

A tudomány is keresi a siker kulcsát

A Pécsi Tudományegyetem és a Semmelweis Egyetem közös kutatócsoportja a mesterséges megtermékenyítés sikerességét befolyásoló markert azonosított nemrégiben. Azt az egyetlen embriót szeretnék jól kiválasztani, amely a legjobb beágyazódási képességgel rendelkezik. A kutatók azt tapasztalták, hogy a sikeresen beágyazódó embrió tenyésztőfolyadékában lényegesen kevesebb a nukleinsavat tartalmazó extracelluláris vesiculum, mint a beágyazódni képtelen embrióéban. Az új módszerrel gyorsan és egyszerűen választhatják ki a beültetés előtt a legalkalmasabb életkezdetet, persze a beágyazódás sikere számos más tényezőtől, például az anya egészségétől is függ.

Tamás Imre