info@tamtraco.hu, ajanlat@mintaszallito.hu +36 70 613 7666, +36 70 636 8863

Újabb esély a gyermekáldásra: herebiopszia

 

Míg régebben szinte csak a nőt vizsgálták egy gyermekre vágyó párnál, amikor huzamosabb ideig nem sikerült megfogannia, ma már a férfinél is idejekorán elkezdik a vizsgálatokat. Életképes sejteket keresnek az ejakulátumban, és ha nem találnak vagy nem elegendő a számuk, más módon próbálnak megtermékenyítésre alkalmas hímivarsejthez jutni. Ennek egyik módja lehet, amikor a heréből kimetszenek egy kis szövetet, amelyből aztán spermiumot nyernek ki.

 

Mikor végeznek herebiopsziát?

Azoospermiának hívják azt az állapotot, amikor nem található az ondóban életképes hímivarsejt. Érdemes tudni, hogy az utóbbi években a világon mindenütt egyre csökken az egészséges férfiak ondójában a spermiumok száma. Ez alól nem kivétel Magyarország sem. Mára a házasságban élő párok 15-20%-a terméketlen. Mind a nők, mind a férfiak 30%-ban „hibásak” a dologban, és 40%-ra tehető azoknak a pároknak az aránya, ahol mindkét félnek van valamilyen egészségügyi problémája, ami miatt nem születik spontán gyermek. Herebiopsziát leggyakrabban akkor végeznek, amikor a leendő apa ejakulátumából nem tudnak kinyerni a petesejt megtermékenyítéséhez szükséges spermiumokat. A beavatkozásra akkor is szükség van, ha a herében meszesedéseket mutat az ultrahangkép, esetleg ellenoldali heretumor van, illetve felnőttkori rejtettheréjűségben szenved a férfi.

 

A beavatkozás menete

Az általában ambuláns módon elvégzett műtét előtt hormon- (tesztoszteron, FSH, LH, prolaktin), illetve genetikai vizsgálatot, valamint here ultrahangot végeznek. Azoospermia esetén a protokoll genetikai vizsgálatokat is előír.
A herebiopszia többféle módon végezhető. Mivel a sperma képződése nem mindenhol egyenletes a herékben, ezért először mindkét heréből ún. térkép biopsziát végeznek. Ez azt jelenti, hogy kb. 2-3 cm-es metszést ejt a műtétet végző orvos a herezacskó középső részén, ezen keresztül mintát vesz a here alsó és felső szegmenséből. Ma már nagy teljesítményű operációs mikroszkóppal fel tudják térképezni azokat a területeket a herében, ahol a megtermékenyítésre alkalmas spermiumok találhatók. Újabban ún. mikrosebészeti térképbiopsziára is van lehetőség, ennek az a lényege, hogy ilyenkor csak igen kis mennyiségű hereszövetet távolítanak el. Mind a herében, mind a mellékherében találhatnak életképes sejteket. A terméketlen férfiaknak jellemzően kisebb a heretérfogatuk, ez pedig nem teszi lehetővé, hogy a beavatkozást nagyobb számban megismételjék.
A rövid műtét akár helyi érzéstelenítéssel, akár altatásban is történhet. A biopszián átesett férfi általában már a beavatkozás napján elhagyhatja az intézményt, a kórházat.

 

 

A kinyert szövet felhasználása

A herebiopsziával kimetszett szövetmintát szövettanilag megvizsgálják a laboratóriumban, és akár azonnal is felhasználhatják megtermékenyítésre. Ekkor a műtétet össze kell hangolni a leendő anya peteérésével és a peteleszívás időpontjával. A bioptátumot le is fagyaszthatják, hogy később végezzék el a mesterséges megtermékenyítést.
Abban az esetben, ha nem azonnal használják fel a levett mintát, a friss szöveteket néhány óra alatt el kell juttatni a feldolgozólaborba. Mivel a bioptátum nagyon érzékeny, ezért olyan körülményeket kell biztosítani számára, amelyek életben tartják a sejteket. A herebiopsziával levett szöveteket testhőmérsékleten szállítják a fogadó intézménybe, ahol rögtön feldolgozzák és lefagyasztják. Ha a szövettani vizsgálat igazolja a megtermékenyítésre alkalmas spermiumok meglétét, akkor a lefagyasztott szövetekből a későbbiekben életképes spermiumokat nyerhetnek.
A szállítást érdemes speciálisan erre szakosodott fuvarozó céggel intézni, hiszen a helyismeret, az optimális útvonal, a jól bejáratott protokoll és a speciális szállítóedények garanciát jelentenek a levett minta megfelelő minőségben és időben célállomásra történő juttatására.

Tamás Imre