info@tamtraco.hu, ajanlat@mintaszallito.hu +36 70 613 7666, +36 70 636 8863

Hereszövetből nyert spermium

 

Míg évtizedekkel ezelőtt, ha nem sikerült életképes sejteket kinyerni a gyermekre vágyó férfi spermájából, le kellett mondani a saját utódról a pároknak. Az orvostudomány fejlettsége azonban ma már lehetővé teszi, hogy egy helyi érzéstelenítésben vagy altatásban végzett műtét során kimetsszenek egy olyan szövetet a hereszövetből, amelyből megtermékenyítésre alkalmas ivarsejtek hozhatók létre. Ezekkel egyesítve a petesejtet már nincs gátja annak, hogy új élet foganjon és 9 hónap múlva megszülessen a vágyott gyermek.

 

Amikor a férfiben van a „hiba”

Amennyiben meghatározott időn belül nem jön létre a kívánt várandósság annak ellenére, hogy a pár mindent megtesz az utód érdekében, mindkettőjüknél érdemes orvosi vizsgálattal kideríteni a probléma okát. Míg korábban automatikusan először csak a nőnél végezték el az alapvizsgálatokat, ma már sok esetben a férfiakat a nőkkel párhuzamosan nézik meg. A férfiak esetében az egyik legfontosabb vizsgálat a spermavizsgálat, amelynek során az ejakulátumban található élő hímivarsejtek számát térképezik fel. Ha nem találnak ilyen sejtet, még egyszer meg kell ismételni a vizsgálatot. Ezután általános laborvizsgálat következik, ekkor az alapvető szervek működése mellett az ún. férfihormon-profil vizsgálatot is megejtik. Majd a férfi nemi szervek ultrahangos vizsgálatára kerül sor, ezt követik a citogenetikai elemzések (a genetikai háttér miatt), valamint az Y-kromoszóma mikrodeléció és a cisztás fibrózis betegség génjének a vizsgálata. Amikor az eredmények alapján kiderül, hogy valamilyen elváltozás, betegség, funkcióprobléma miatt a férfiben van a „hiba”, andrológus szakember tesz javaslatot arra, hogy melyik módszerrel és milyen eséllyel lehet spermiumokat kinyerni a herékből.

 

 

Spermiumnyerés sebészi úton

Egyes férfiaknál beszűkült, illetve hiányzó ondótermelődés akadályozza az utódnemzést, ám az ő esetükben is lehetséges, hogy elegendő számú spermiumot nyerjenek ki a lombikbébi eljáráshoz. Azoospermia-nak nevezik azt az állapotot, amikor az ejakulatum egyáltalán nem, vagy a természetes megtermékenyítéshez nem elegendő ondósejtet tartalmaz (azoospermia a férfi meddőség 10%-ában igazolható). Ez azonban nem zárja ki azt, hogy a herében vagy a mellékherében ne lennének életképes sejtek. Ezekről a helyekről mikrosebészeti úton nyerhetők ki a spermiumok vagy a spermakezdemények, amelyeket tenyésztés után valamelyik megtermékenyítési módszerrel tudnak felhasználni. A műtét leggyakrabban akkor kecsegtet sikerrel, amikor a férfimeddőség oka az ondó útjának elzáródása (tehát a spermium nem tud kijutni az ondóval), vagy egy-egy részen megmaradt a hereszövet spermiumtermelő képessége. Ma már nagy teljesítményű operációs mikroszkóppal fel lehet térképezni azokat a területeket a herében, ahol a megtermékenyítésre alkalmas spermiumok találhatók. Egy helyi érzéstelenítésben vagy altatásban végzett műtét során kimetszenek a hereszövetből egy részt, amelyet rögtön szövettani elemzésre küldenek, a nagyobbik részt pedig több darabra osztás után lefagyasztják. Ha a szövettani vizsgálat igazolja a megtermékenyítésre alkalmas spermiumok meglétét, akkor a lefagyasztott szövetekből is nyerhetnek a későbbiekben életképes spermiumokat.

 

A bioptátum sorsa

A herebioptátum igen érzékeny, a biopszia megtörténte után csupán néhány óra áll rendelkezésre, hogy a mintát testhőmérsékleten tartva eljuttassuk a fogadó laborba, különben a még élő spermiumok elpusztulnának. Az esetek jelentős részében nem ugyanott történik a bioptátum levétele, mint ahol felhasználják vagy tárolják, ezért az urológiai klinikák és a meddőségi intézetek vagy a spermabankok közötti szállítás jelentős kihívást jelent. Akár több száz kilométer távolság is elválaszthatja a két helyet, így egy speciálisan erre szakosodott fuvarcég jól bejáratott protokollja, az optimálisan megtervezett útvonal, az ideális szállítási edények és körülmények garanciát jelentenek arra, hogy a levett minta megfelelő minőségben és időben érjen oda a célállomásra.

Tamás Imre