info@tamtraco.hu, ajanlat@mintaszallito.hu +36 70 613 7666, +36 70 636 8863

Fagyasztott embrió transzfer: esély a gyermekre

 

A lombikprogramban résztvevők számára több lehetőség is adódik az embriók beültetésére. Friss beültetés esetén a leszívott petesejteket megtermékenyítik a férfi hímivarsejttel, majd osztódás után a megfelelő állapotában (4-6 nap) lévő embrió(kat) befecskendezik az anya méhébe. Itt ugyanúgy keresi a megtapadás helyét, mintha „természetes” úton került volna oda. Egy-egy ilyen alkalommal több petesejtet is megtermékenyítenek, a felesleget megfelelő eljárások után lefagyasztják, hogy majd a kellő időben felolvasztva beültethessék őket az anya méhébe. A „fagyibabák” illetve „eszkimók” a reprodukciós központokban végzett, fagyasztott embrió transzfernek nevezett eljárás után kezdik meg önálló életüket.

 

Sejtekből embriók

Ahhoz, hogy majdan az embriókat be lehessen ültetni az anya méhébe, az anya és az apa sejtjeiből létre kell hozni őket. A hazánkban évtizedek óta végzett lombikprogram eljárásban az anyán végzett hormonális kezelések eredményeként több petesejt is termelődik, amelyeket egy speciális eljárással leszívnak. A leendő apa spermájából vagy herebiopszia által egészséges hímivarsejteket nyernek, amelyek felhasználásával laboratóriumban megtermékenyítik a petesejteket. A fejlődésnek induló életkezdetekből alakulnak ki az embriók. Közülük szakemberek (embriológusok) választják ki a legszebb, legéletképesebb 2-3 db embriót, amelyeket frissen beültetnek az anya méhébe. Ez nem jelenti azt, hogy a többi megtermékenyített petesejt nem alkalmas a további életre, sőt. Mivel nem biztos, hogy a friss beültetés meghozza a sikert, a biztonság kedvéért (is) későbbi felhasználás, esetleg adományozás céljából lefagyasztják őket.

 

Mélyfagyasztott életkezdetek

A be nem ültetett embriókat egy speciális oldatba helyezik (dehidratálják), ez megvédi őket a fagyasztás során a jégkristályok képződésétől. Ezután bekerülnek a fagyasztógépbe, amely mintegy két óra alatt -180 C°-ra hűti le őket, majd fagyasztó tárolóban, folyékony nitrogénben tartják felhasználásig. Ez akár éveket is jelenthet. Amikor úgy alakul, hogy szükség van rájuk, kiolvasztják őket. A folyamat szinte ugyanúgy zajlik, mint fagyasztáskor, csak éppen a sorrend fordított. Mára a tudomány hatalmas előrelépést tett az embriók előkészítése, tenyésztése és fagyasztása területén. A korszerű módszerekkel az embriók túlélési aránya szinte 100%-os, és több vizsgálat is arról számol be, hogy a fagyasztott-felolvasztott embrióknak jobb a hasznosulásuk, beültetésük után kedvezőbb a várandóssági arány, mint a frisseknél. Sőt olyan genetikai módszereket is alkalmaznak az intézetek, amelyek által ki tudják szűrni az alaktanilag jó, de genetikailag nem megfelelő embriókat.

 

 

Otthonra találnak az embriók

Amikor eljön az idő és a beültetéshez szükség lesz a fagyasztott embriókra, először nem az embriókkal foglalkoznak, hanem az anyával. Speciális protokoll szerint végzett kezeléssel előkészítik a szervezetét az embriók befogadására. Ebben gyógyszeres kezelés, ultrahangos és vérvizsgálat is szerepel. Amikor aztán elérkezik a legoptimálisabb időpont a beültetésre, felolvasztják az embriókat, és a legéletképesebbeket felhasználják. Egy alkalommal maximum három fagyibabát juttatnak egy speciális katéter segítségével a méhnyakon keresztül a méh üregébe. Ez általában fájdalmatlan és veszélytelen beavatkozás. Az anyának ajánlott a transzfert követően mintegy fél- egy órán keresztül feküdnie, elősegítve a megtapadást.

 

Mikor tudható, hogy sikeres volt a beavatkozás?

A fagyasztott embrió transzfert követően már minden úgy zajlik, mint egy spontán várandósságnál. Az orvosi protokoll szerint a beültetést követő 12. napon vérből már meghatározható a terhesség hCG-szintje, de a 14. napon a vizelettel végzett terhességi teszt is kimutatja az új élet kezdetét.

Tamás Imre