info@tamtraco.hu, ajanlat@mintaszallito.hu +36 70 613 7666, +36 70 636 8863

A fagyasztott embrió szállítására fel kell készülni

 

A meddőségi kezelésen vagy a lombikbébi programon részt vevő párok gyakran úgy döntenek, hogy egy másik intézményben folytatják a küzdelmet megszülető kisbabájukért. Hol az az orvos vált munkahelyet, akihez ragaszkodnak, máskor ők költöznek új településre, húzódjon meg bármilyen ok is a döntésük hátterében, az addig tárolt humán mintákat, így a mélyfagyasztott embriót is viszik magukkal. Azaz gondoskodniuk kell arról, hogy az életkezdemények átkerüljenek az egyik intézetből a másikba. Hogy ez a legkisebb károsodás nélkül történjen meg, bölcs döntés szakemberre bízni a szállítást.

 

Az embrió szállítása összetett feladat

Bár a TamTraCo szinte az összes hazai meddőségi intézettel szerződéses kapcsolatban áll, a mélyfagyasztva tárolt embriók szállítását az esetek számottevő többségében a minket megbízó magánemberek számára végezzük. Minden esetben egyedi szerződést kötünk a párral, a szerződéskötést követően pedig az embrió eljuttatásával kapcsolatos szinte minden teendőt magunkra vállalunk: elintézzük a kiadás és a befogadás dokumentumait, mindkét intézettel felvesszük a kapcsolatot és letárgyaljuk, hogy rendben vannak-e a megfelelő dokumentumok (aláírták-e őket, kiadható-e az embrió). Ha igen, akkor egyeztetjük a szállítás időpontját, majd a befogadó intézettel is megbeszéljük az időpontot, illetve a fogadás feltételeit. Ha minden rendben van, tájékoztatjuk az ügyfelet, hogy megtörtént az egyeztetés, szállítható az embrió, és pontosan mikorra ütemeztük a transzfert. A szállítás napján értesítést küldünk megbízónknak az embrió felvételéről, és szintén küldünk sms-t vagy e-mailt, amikor leadjuk a befogadó intézetnél. A modern technikának köszönhetően nincs szükség az időt és pénzt felemésztő személyes találkozásra, minden dokumentumot el tudunk küldeni e-mailen, szkennelve, mint ahogy ügyfelünk is. A szállítás ellenértékének kifizetése is átutalással történik.

 

Speciális körülmények kellenek a szállításhoz

Ahhoz, hogy a mélyfagyasztva tárolt embriók sérülés, minőségromlás nélkül jussanak el a kiadó intézményből a befogadó intézménybe, speciális szállítási körülményekre van szükség. Mivel a szállítóedényben nem melegedhet -150 °C fölé a hőmérséklet, ezért folyékonynitrogén-fürdőben utaztatjuk az embriókat. Futárjaink semmilyen körülmények között nem kerülnek közvetlen kapcsolatba a szállítóedény tartalmával, mivel az edényt a kiadó intézet laborosai töltik meg és zárják le, majd a befogadó intézet munkatársai nyitják ki és helyezik el a saját tárolóhelyükre az embriót. A szállítást végző munkatársaink jó esetben néhány órán belül eljuttatják az egyik helyről a másikra a szállítmányt.

 

 

A szállítás sikere megbízóinkon is múlik

Ahhoz, hogy a megfelelő időben és a megfelelő helyre érkezzen meg a fagyasztott embrió, megbízóink közreműködése is szükséges. Érdemes előre egyeztetni, hogy a kiadó intézetnél ne legyen elmaradása tárolási díj tekintetében, mert akkor nem adják ki az embriót. Emellett a szállítás átfutási idejére is jó, ha mintegy másfél hetet kalkulálunk. Ugyanis az összetett egyeztetési, ügyintézési feladatok mellett a szállítóedény előkészítésére is megfelelő időt kell hagyni: az edény nitrogénnel való megtöltésére és az áthűlésre minimum 24 órát, de leginkább 36 órát kell szánni. Ha ugyanis nem hűlt le a megfelelő hőmérsékletre a tárolóedény, olyan gyorsan párolog belőle a nitrogén, hogy 1-2 óra múlva utána kell tölteni, erre pedig szállítás közben nincs lehetőség.

 

Külföldről utaztatott embriók

A TamTraCo működése alatt számos esetben utaztattunk már külföldről mélyfagyasztott mintákat Magyarországra, ám azzal érdemes tisztában lenni, hogy a külföldi kiadó intézetek viszonylag nehezen adják ki a mintákat. Mi mindent elkövetünk annak érdekében, hogy ügyfeleink érdekeit képviseljük. Elsősorban Európán belül szervezzük a fuvarokat, az EU-n kívüli országokból érkező mintáknál pluszban kell kalkulálni mind a vámolás idejével, mind pedig az eljárás költségeivel. Ugyan az embrió akár 20 napig is biztonságban van a szállítóedényben, de az 1-2 napos transzferidőn túl egyre nő a kockázat.

Tamás Imre