info@tamtraco.hu, ajanlat@mintaszallito.hu +36 70 613 7666, +36 70 636 8863

Fagyasztott embrió beültetés: új esély az életre

 

Néhány évtizede szinte csak a sci-fikben tudtuk elképzelni, hogy milyen lehet az, ha valakit évekig fagyasztott állapotban tartanak, majd kiolvasztják és mintha mi sem történt volna, éli tovább az életét. Nos, valami hasonló zajlik a fagyasztott embriókkal kapcsolatban napjainkban, a regény lapjai mára megelevenednek, és az évekig -196 °C-on altatott embriók felmelegítve egy új élet kezdetét jelenthetik.

 

Eszkimók, alias fagyibabák

Így nevezik egymás között a fagyasztott embriókat a lombikprogramban résztvevők, akiknek sokszor az utolsó esélyt jelenti a gyermekáldásra ez a lehetőség. A lombikprogramban a hormonális kezelések hatására az éppen akkor szükségesnél több petesejtet is sikeresen megtermékenyíthetnek. Az így létrejövő embriók közül általában a legszebb 2-3-at rögtön beültetik az anyaméhbe. Ám az esetek többségében ezen felül további jó minőségű embriók is létrejönnek, ezeket későbbi felhasználás vagy adományozás miatt lefagyasztják.

 

Fagyibabák, ébresztő!

Amikor elérkezik a fagyasztott embriók beültetésének ideje, az egy speciális kezeléssorozat keretében történik meg. Hormonok segítségével előkészítik a beültetésre az anya méhét, ilyenkor a méhnyálkahártyát és a szervezet sárgatest-termelését kell alkalmassá tenni az embriók befogadására. A néhány napos kezelést jobbára tablettás gyógyszerekkel végzik. Ultrahanggal, valamint vérvizsgálatokkal figyelik a szervezet reakcióit, az itt kapott eredmények határozzák meg az embrió beültetésére a legoptimálisabb időpontot. Az embriológus szakemberek egy szigorú protokoll szerint kiolvasztják a 2-4 vagy 6-8 sejtes stádiumú lefagyasztott embriókat, amelyeket megfelelő előkészítés után befecskendeznek az anya méhébe.

 

 

Az első eszkimó már 25 éves

A fagyasztott embrió beültetésének eljárása több mint negyedévszázados, az első fagyasztott embrióból létrejövő várandósságot 1982-ben rögzítették. Nemrégiben kapott szárnyra a hír, hogy 24 év után született egészséges gyermek egy lefagyasztott embrióból az Egyesült Államokban. Ez rekord hosszúságú időnek számít. Egy házaspár egy embrióadományozó központban fogadta örökbe az 1992. október 14-én lefagyasztott embriót, amelyből egy egészséges kislány született. A történet azért is érdekes, mert az embriót annak idején mindössze másfél évvel az anya születése után fagyasztották le.

 

Az embrió a legnagyobb biztonságban utazik

Mint látható, sok tényezőnek kell együtt állnia ahhoz, hogy a megfelelő időben megtörténhessen a fagyasztott embrió beültetése. Ezért a lehető legtöbb kockázati tényezőt ki kell szűrni. Az egyik jelentős kockázatot a szállítás jelenti, hogy megfelelő hőmérsékleten és az adott időre érkezzen meg a beültetést végző intézménybe az embrió. Mivel a szállításhoz speciális edény és körülmények kellenek, ezért érdemes a feladatot tapasztalt szolgáltatóra bízni. A TamTraCo szinte az összes hazai meddőségi intézettel szerződéses kapcsolatban áll, így könnyen elérnek bennünket azok a párok, akiknek szükségük van e szolgáltatásra. A mélyfagyasztva tárolt embriók szállításáról ugyanis az esetek számottevő többségében a leendő szülőknek kell gondoskodniuk. Munkatársaink a legoptimálisabb útvonal tervezésével a lehető legrövidebb időn belül juttatják el az egyik intézményből a másikba az életkezdetet tartalmazó értékes szállítmányt. Eddig az általunk teljesített mintegy 15 ezer transzportból egyszer sem fordult elő nem vagy hibás teljesítésből adódó probléma. A szállítások biztonságát a komoly, mindenre kiterjedő, több millió forint fedezetű felelősségbiztosítás is szolgálja, amellyel rendelkezik vállalkozásunk.

Tamás Imre