info@tamtraco.hu, ajanlat@mintaszallito.hu +36 70 613 7666, +36 70 636 8863

Fagyasztott embrió transzfer – kiolvasztott életkezdet

„Fagyibabáknak” illetve „eszkimóknak” is nevezik maguk között a lombikprogramban résztvevők azokat az embriókat, amelyeket korábban mélyfagyasztással tároltak, hogy aztán a kellő időben felolvasztva őket beültessék az anya méhébe. A reprodukciós központokban végzett, fagyasztott embrió transzfernek nevezett eljárás sok, korábban magát meddőnek gondoló pár számára hozta meg a boldogságot, azaz az egészséges kisbabát. A fagyasztott embriók szállításával, ha csak egy kicsit is, de a TramTaCo is hozzájárul a sikerhez. De hogyan is zajlik a beavatkozás menete?

Fagyasztásra váró embriók

Az első lépés a fagyasztásra szánt embriók „létrehozása”. A lombikprogram részeként hormonális kezeléseket végeznek a leendő anyán, ezek eredményeként a szükségesnél több petesejtet is megtermékenyíthetnek. A laboratóriumban aztán a petesejteket és a spermiumokat egyesítik, ebből a randevúból indulnak fejlődésnek az embriók. Optimális esetben a petesejtek kb. 70-80-%-ban termékenyülnek meg. Ezután a legszebb, legéletképesebb 2-3 db embriót a megfelelő fejlődési állapotban beültetik az anyaméhbe. Egy-egy ilyen alkalommal több jó minőségű embrió is keletkezhet, amelyeket abban a pillanatban nem használnak fel, ám hogy ne vesszenek kárba, a későbbi felhasználás, esetleg adományozás céljából lefagyasztják őket. A megtermékenyült, be nem ültetett embriókat olyan speciális oldatban tárolják, amely a fagyasztás során megvédi őket a jégkristályok képződésétől. A fagyasztott embriókat folyékony nitrogénnel töltött tárolókban helyezik el, így akár évekig is eltarthatók.

„Fagyibabák”, start!

Amikor szükség lesz a fagyasztott embriók beültetésére, speciális kezeléssel készítik elő a leendő anya szervezetét az embriók befogadására. Gyógyszeres kezeléssel, ultrahanggal és vérvizsgálatokkal követik a felkészülést, majd a legoptimálisabb időpontban felolvasztják az embriókat, azután egy speciális tápoldatba, majd egy termosztátba kerülnek, hogy megállapíthassák az és életképességüket. A megtermékenyült és szabályosan osztódó préembriók közül maximum hármat egy speciális katéter segítségével juttatnak be a méhnyakon keresztül a méh üregébe. Ez az esetek többségében fájdalmatlan, veszélytelen beavatkozás steril körülmények között történik. A szakemberek az embrió transzfert követően mintegy fél- egy óra fekvést szoktak javasolni. Nemzetközi tapasztalatok alapján a fagyasztott embriók beültetéséből fele annyi kisbaba születik, mint a friss, fagyasztáson korábban át nem esett embriókkal végzett eljárásokból.

 

 

 

Meddig alszanak téli álmot az embriók?

A folyékony nitrogénben, -196 °C-on tárolt embriók egyensúlyi állapotban vannak, így akár évtizedeken keresztül is tárolhatók. További sorsukról rendszeres időközönként döntenie kell a szülőpárnak. Ha már nincs szükségük az embrióra, lehetőségük van elajándékozni (petesejt-donáció), ám ennek igen szigorú feltételei vannak Magyarországon. Reprodukciós eljárás céljából csak az ajánlhat fel petesejtet, aki a befogadó nő közeli hozzátartozója vagy oldalági rokona vagy testvérének házastársa (bejegyzett élettársa, élettársa), esetleg házastársa (élettársa) közeli hozzátartozója (az egyenes ági rokon és a testvér kivételével), netán házastársa (élettársa) testvérének házastársa (bejegyzett élettársa, élettársa).

Előfordulhat, hogy nem abban az intézményben használják fel az embriókat, ahol levették és tárolják őket, ekkor a szülőpárnak kell gondoskodnia arról, hogy a minta átkerüljön a kezelést végző új intézménybe. Mivel speciális szállítóedényt és körülményeket igényel az egyik intézményből a másikba való eljuttatás, érdemes azt erre szakosodott vállalkozásra bízni.

 

Tamás Imre