info@tamtraco.hu, ajanlat@mintaszallito.hu +36 70 613 7666, +36 70 636 8863

Mivel segíthető a lombik beágyazódás?

 

Lombikbébi eljárás esetén általában enyhe hormonális stimulációval érik el az anyánál, hogy megfelelő minőségben, egyszerre érjen meg a beavatkozáshoz szükséges több petesejt. A tüszőérés folyamatát állandóan figyelik, és amikor megfelelő az időpont, egy speciális eljárással (rövid altatásban) kiemelik az érett petesejteket a tüszőkből. A jó minőségű, alkalmas petesejteket egyesítik a leendő apa spermájából nyert hímivarsejtekkel, majd 2-6 napig egy speciális tápoldatban érlelik a laboratóriumban. A legéletképesebb embriókat egy katéter segítségével behelyezik a méhbe, ahol az életkezdemény fejlődése ugyanúgy zajlik, mintha természetes úton került volna a „lakhelyére”.

 

Egy új világ születik a mélyben

Az embrió számára a méhfalhoz kapaszkodva a méhlepény biztosítja a tápanyagot és az anyagcserét, az anyaméh pedig mintegy fészekként szolgál. A beültetett életkezdet addig egyforma sejtjei elkezdenek differenciálódni, szétválnak, illetve megváltoznak a kis gömb külsején és belsején lévő sejtek, mivel a későbbiekben más-más szerep vár rájuk. A hólyagcsíra falából kialakul az embrióburok, a fal belső rétegéből pedig az amnionzsák jön létre, ez öleli körül az embriót. A harmadik hét végétől már fejlődni kezd az embrió is. A baba fejlődése szempontjából az embrionális időszak a legfontosabb, mivel ekkor alakulnak ki a szervei. Ez egy roppant érzékeny időszak, és az anyán is sok múlik ilyenkor, hogy eredményes lesz-e a beültetés.

 

Mit tehet az anya a beágyazódás sikerességéért?

A várandósságot a 4-5. héten az ultrahangvizsgálattal felismerhető petezsák igazolhatja. A beágyazódás sikerességét, a méhben való fejlődést a beavatkozást végző intézetekben hormonokkal is támogathatják. Azonban az anya is sokat tehet magzatáért. A beültetést követően sok folyadék és fehérje fogyasztása ajánlott, emellett az orvosok azt javasolják, hogy ne végezzen megerőltető tevékenységet a kismama, tehát ne hajolgasson, ne emeljen nehezet, ne nyújtózkodjon és még a toaletten se erőlködjön. Érdemes sokat pihenni, bár nem kell feltétlenül feküdni, ám tartózkodni kell a sok utazástól, a rázkódástól, mert az rontja a méh vérellátását és gátolhatja a megtapadást. Nincs biztos módszer, egyénenként változik, hogy kinek, mi válik be. Fontos az egészséges életmód kialakítása, már a várandósság előtt a testsúly normalizálása. Kerülendő a dohányzás, a füstös helyek látogatása, a magas cukor- és koffeintartalmú ételek és italok, valamint az alkohol fogyasztása. Fontos tényező a stabil lelki háttér, ezért ajánlott a stressz-szint csökkentése, akár meditációval, jógával.

 

 

A természet segít!

A természet patikája az embrió beágyazódásának segítségére is tartogat megoldást. A méhpempő például segíti a méhnyálkahártya felépülését. Az Ómega3 zsírsav (halolaj) az egész várandósság alatt igen kedvező hatású. A C-vitamin szabályozza a kollagéntermelést és segít a vetélés megelőzésében is. A cink támogatja a sebgyógyulást, a beágyazódást, egyben szabályozza a hormontermelést. Javasolt E-vitamin és a B3-vitamin szedése, mindkettő hozzájárul a magzat megtapadásához. Minden esetben érdemes konzultálni a kezelőorvossal a gyógyteák és -készítmények szedéséről, nehogy épp ellenkező hatást váltsanak ki a természetes szerek, mint amire adott időpontban szükség van.

Tamás Imre